Ілюстрація / REUTERS

НАТО вже почало реагувати на розробку і розгортання Росією нових ракетних систем.

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг у вівторок, 11 лютого, перед засіданням міністрів оборони блоку, яке пройде в Брюсселі 12-13 лютого, повідомляє DW.

"У четвер ми розглянемо реакцію НАТО на виклик, який становлять нові ракетні системи Росії", - заявив Столтенберг, нагадавши, що розробка і прийняття на озброєння Росією ракети 9М729 (за класифікацією НАТО SSC-8) стали причиною припинення дії Договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД). "SSC-8 - тільки один з викликів, що стоять перед нами. Тому ми обговоримо нашу відповідь на цілу низку російських ракетних систем, як звичайних, так і ядерних, як вже розгорнутих, так і тих, що перебувають у розробці", - уточнив генсек.

Відео дня

Він заявив, що 9М729 та інші російські ракети, включаючи систему "Авангард", - це частина схеми поведінки Росії в останні кілька років. Ідеться про "значні інвестиції в нові сучасні" системи озброєння, як ядерні, так і звичайні, додав він. "НАТО вже почало реагувати на це. Ми збільшили готовність наших сил, ми вперше в нашій історії розмістили боєготовні війська в східній частині Альянсу", - зазначив Столтенберг. - Ми інвестуємо в нові сучасні можливості, включаючи протиповітряну і протиракетну оборону".

Читайте також"Як у Росії": Трамп похвалився наявністю у США супершвидких ракет (відео)

При цьому найкращою відповіддю на нові російські ракети генсек Альянсу назвав ефективний контроль над озброєннями. За його словами, він дозволить уникнути нової великої гонки озброєнь. "Вона буде небезпечною і дорогою", - попередив Столтенберг. "Ми не будемо дзеркально повторювати те, що робить Росія. У нас немає наміру розгортати нові ядерні системи озброєння наземного базування в Європі", - пообіцяв він.

Нагадаємо, Росія стверджує, що ракета 9М927 не порушує положень ДРСМД, підписаного в 1987 році між СРСР і США, який ліквідував цілий клас ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 кілометрів. Наприкінці 2019 року в Росії заявили про прийняття на озброєння гіперзвукового ракетного комплексу "Авангард". Ідея гіперзвукового зброї полягає в тому, щоб оминати системи протиракетної оборони.