Експерт пояснив, чому Іран не поспішає передавати Росії балістичні ракети / фото ua.depositphotos.com

Влада Ірану не поспішає передавати Росії балістичні ракети, які країна-агресор використає у війні проти України. Військово-політичний експерт Юрій Федоров вважає, що насамперед це пов’язано з тиском Заходу.

"Так, дійсно, і США, і, як я розумію, Саудівська Аравія, я думаю, що і в Ізраїлі було здійснено деякі кроки, спрямовані на недопущення такого передавання балістичних ракет. Але це дійсно може збільшити бойовий потенціал Росії, призначений для знищення житлових кварталів, інфраструктури тощо в Україні. Так ось чиниться сильний тиск на Іран, це перше", – заявив він ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Федорова, цьому може бути ще одне пояснення – торги з РФ. Можливо, Іран хоче отримати від Росії в результаті цього обміну якісь ядерні технології.

Відео дня

"Іранці загалом – це люди вкрай прагматичні, і вони зовсім не збираються жертвувати своїми інтересами, а інтереси в них пов’язані не тільки з Росією, але й із цілою низкою інших регіонів, інших країн. І це стримує. Крім того, справді, сучасні літаки Тегерану дуже потрібні, але ще більш потрібні ракетні технології та виробництво, насамперед ракетних двигунів. Друге – потрібні ядерні технології, є ціла низка проблем, які іранці не можуть розв’язати, пов’язані зі створенням не тільки матеріалів, що розділяються, збройової якості – це одна проблема. А інший спектр проблем полягає у створенні самої конструкції ядерного вибухового пристрою, де велику роль відіграє і точна механіка, і ціла низка суто таких науково-інженерних рішень, які іранцям поки що незрозумілі. Я думаю, що торг іде щодо цього питання", – зазначив експерт. 

Співпраця Ірану та Росії

Іран постачає Росії дрони-камікадзе, які країна-агресор використовує для ударів по Україні. Крім того, країни домовилися про виробництво безпілотників безпосередньо на території РФ.

Заступник Державного секретаря США Венді Шерман і заступник Міністра оборони з політичних питань Колін Кал заявили, що Росія продовжує просити Іран і Північну Корею про допомогу з ракетами і безпілотними літальними апаратами.

Зазначається, що Іран, який передав РФ значні партії дронів-камікадзе, що використовувались для терору проти українського населення, чекає на поставки російських винищувачів

Вас також можуть зацікавити новини: