Отримання ATACMS значно б спростило можливості для ураження ворожих повітряних цілей / скріншот

Дедалі частіше точаться розмови про ймовірність того, що Росія отримає іранські балістичні ракети. Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець пояснив, що у цій ситуації Україна має застосовувати розвідку та наявні засоби ураження.

В інтерв'ю УНІАН експерт наголосив, що питання знищення пускових установок на території противника знову порушить питання про ракети ATACMS. Також йтиметься про передачу Україні далекобійних крилатих ракет, які є в розпорядженні країн НАТО.

"Ситуація з підняттям рівня терористичної загрози має супроводжуватись адекватним рівнем протидії. В цьому сенсі ATACMS з функцією удару по місцях базування російських або іранських пускових на території Росії може бути елементом переговорів з американцями. Зокрема, що вони будуть використовуватись, в тому числі для цих завдань", - наголосив Згурець.

Відео дня

Також у разі використання Росією іранських балістичних ракет Україна підніматиме питання про отримання ракет повітряного базування та комплексів ППО.

Ракети ATACMS для України - що відомо

Нагадаємо, ЗСУ протягом декількох місяців запитували далекобійні ракети ATACMS, призначені для знищення об'єктів на відстані до 300 кілометрів.

Поки що США відмовляються надати ЗСУ ракети ATACMS. Обгрунтовується відмова розбіжностями щодо ударів по цілях у тимчасово окупованому Криму.

Politico повідомляє, що під час візиту до Білого дому Зеленський повторно мав попросити надати Україні ракети ATACMS з дальністю польоту до 300 кілометрів.

Особливості ATACMS

Американські комплекси ATACMS - ракети з дальністю ураження до 300 кілометрів. Таке озброєння розкрило б перед Україною небувалі досі можливості. ЗСУ змогли б вражати абсолютно всі військові цілі у межах своєї країни, в тому числі на території Криму і Чорного моря.

Швидкість польоту - півтора кілометра за секунду, при цьому ракета може маневрувати в повітрі й створювати так звані пастки для систем ППО противника. Збити таку ціль вкрай складно, причому зрозуміти за радарами, яка саме ракета летить, теж практично неможливо.