Судячи з відео, експеримент проводився не пізніше березня / кадр з відео

Спроби росіян створити дистанційно керований танк своїми коренями йдуть ще в радянські часи, але питання в тому, чи зможуть вони це зробити із сучасними технологіями. Про це пише військово-аналітичний проект Defense Express.

Аналітики зауважують, що на оприлюднених в мережі кадрах видно, що розробка перебуває ще на дуже ранньому етапі: для керування танком потрібно одночасно три оператори, а сама машина перебуває в зоні їхньої прямої видимості. Останнє вказує на вкрай малу дальність управління на поточному етапі.

Аналітики онлайн-журналу The War Zone припускають, що росіяни можуть прилаштувати дистанційне керування не до абиякого танку, а саме до "танка-черепахи". Так його можна буде використовувати для розмінування і прокладання шляху іншим танкам.

"У зв’язку зі збільшенням частоти, з якою українські безпілотники FPV націлюються та успішно знищують російські танки-черепахи, очевидно, що існує потреба виконувати операції з розмінування з мінімальною участю людини. Повне вилучення екіпажу з цих транспортних засобів стане логічним наступним кроком, окрім додавання до них додаткової броні, щоб допомогти врятувати життя", – пише The War Zone.

Ще один варіант використання дистанційно керованих танків, який припускають аналітики – створення "FPV-танка-камікадзе". Тобто танк начиняється вибухівкою, і оператор спрямовує його на українські позиції.

Військовий оглядач Олександр Коваленко додає, що для росіян гостро постала проблема дефіциту кваліфікованих танкових екіпажів з огляду на шалені втрати у війні. Разом з тим танки вже не використовуються для ведення маневреного бою: вони або працюють як артилерія, або просто використовуються для прориву переднього краю оборони.

На думку Коваленка, для останнього росіянам достатньо просто "варити метал на каркас" і прикріплювати до цього дистанційне керування.

"Убожество, але загалом, я б так однозначно до того, що відбувається з того боку, не ставився. Довести до рівня повноцінно дистанційно-керованої бойової машини в полі бою вони танки не доведуть, але й танк-ангар, що прориває рубіж, по суті є локомотивом, а не бойовою машиною", – наголосив він.

Росіяни чаклують над дистанційно керованим танком

Як писав УНІАН, напередодні російські загарбники показали відео роботи "FPV-танка", яким нібито можна управляти за допомогою VR-окулярів та пульта. Окупанти кажуть, що його "винайшли" в районі Запорізької лінії фронту. Аналітики DeepState зазначають, що у боях з окупантами ще не фіксували застосування такого винаходу, його ефективність також невідома. Також не можна виключати, що ним керує танкіст.

Також ми розповідали, що після створення "танків-черепах" росіяни взялися за створення "мотоциклів-черепах". На відео, знятому українським підрозділом безпілотників, зображений один із броньованих штурмових мотоциклів російських військових із грубим камуфляжем навколо привареного захисту від дронів. Щойно український дрон помітив квадратний замаскований мотоцикл, він підірвав його.

Вас також можуть зацікавити новини: