Костянтин Криволап оцінив обсяги виробництва ракет в Росії / колаж УНІАН, фото з соцмереж, wikimedia.org, скріншот

Російський військово-промисловий комплекс може виробляти приблизно 100-120 ракет на місяць, заявив авіаційний експерт Костянтин Криволап. Проте ці дані є дуже неточними, оскільки аналіз залижить від багатьох факторів.

"Якщо у 2022-2023 роках можна було отримувати плюс-мінус об'єктивну інформацію, порівнювати різні джерела і щось аналізувати з конкретними цифрами, то зараз доводиться оперувати непрямими даними, порівнянням швидкості витрачання ракет, кількості ракет, які застосовуються. Необхідно враховувати політичні моменти. Чисельність у 850-900 ракет, про які говорять наші розвідники, – це фактично недоторканний запас. Вони цей запас давним-давно "зжерли" із Суровікіним, потім вони почали його поповнювати", – зауважив він в інтервʼю УНІАН.

За словами Криволапа, попри те, що за деякими виробницвами росіяни пішли у 2-3 зміни, немає жодних непрямих ознак того, що їм вдалося збільшити виробництво ракет великої та середньої дальності.

"Це Х-101/555, це все, що стосується "Калібрів", "Іскандерів", "Кинджалів". Я думаю, це виробництво на рівні 100-120 ракет. Але ще раз наголошу, це виключно дані, які пов'язані зі спробою знайти якісь баланси між виробництвом, витрачанням, накопиченням ракет і поточною військовою ситуацією. Тому тут похибка може бути дуже серйозною", – наголосив експерт. 

Водночас говорячи про певну паузу у застосуванні під час атак по Україні ракет "Калібр", Криволап зауважив, що росіяни тривалий час не ризикували заводити ракетоносії до Севастополя, де і завантажувалися "Калібри". 

"Росіяни тільки зовсім нещодавно змогли перетягнути або поставити інший комплекс для завантаження ракет "Калібр" на кораблі. До цього він був тільки в Севастополі, а вони не ризикують туди заходити, тому що наші дрони там досить ефективні і викликають великі побоювання. Величезні кораблі, які є гордістю флоту, гордістю нації, знищуються "дрончиком" з мотоциклетним двигуном. Важко з цим змиритися, Путін дуже засмучується. Тому, щоб не засмучувати Володимира Володимировича, керівники Чорноморського флоту в Севастополь намагаються не заходити. Тому ми не бачимо "Калібрів", – резюмував він.

Що відомо про запаси ракет в Росії

У Головному управлінні розвідки кілька днів тому розповіли, що у Росії достатньо ракет для ще однієї або двох великих атак по Україні у найближчі тижні. Зазначалося, що Москва, як і раніше, покладається на велику кількість дронів. Їх окупанти використовують як більш дешевий спосіб уразити інші частини енергетичної системи, такі як трансформатори.

Речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш каже, що більшість ракет, які виробляє РФ, країна-агресорка одразу ж застосовує для ударів по Україні. Він зазначив, що, за даними ГУР, їх у ворога залишилося майже 1000. 

Вас також можуть зацікавити новини: