Лукашенко розуміє, з ким має справу, тому поводиться досить обережно / фото УНІАН

Варіант об'єднання Росії з Білоруссю і новий президентський термін Володимира Путіна в цій державі дуже активно обговорюється.

Однак чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко не має наміру йти зі своєї посади, він прекрасно розуміє існуючу загрозу з боку Москви і теж готується. Таку думку висловив на Главреді російський політолог Дмитро Орєшкін.

Експерт зазначає, що Лукашенко чистить свої силові структури, він почав широко посміхатися Заходу, він позбавився від іміджу "останнього диктатора Європи", передавши його Володимиру Путіну.

Відео дня

"Тому військова операція на білоруському напрямку в даному випадку виключена - це буде сильний удар по позиціях Путіна. І це не викличе захоплення у народних мас", - зазначає Орєшкін.

Читайте такожПолітика Лукашенка щодо РФ "газ в обмін на поцілунки" дала збій – експерт

Він відзначає, що Путін хоче залишитися в історії як збирач земель руських. "Але поки у нього виходить дуже скромненько. Він приєднав до Росії Крим, але втратив Україну. І він втратив Україну надовго. Цю поразку важко прикрити кримської епопеєю. Пропагандистськи це спрацювало, а де-факто ніколи в Росії не було таких жахливих відносин з Україною, як зараз, ніколи не було таких жахливих відносин з Грузією. А зараз на очах псуються відносини з Білоруссю", - розповідає політолог.

При цьому, Лукашенко все далі й далі відходить від Росії, тому що він був прихильником Росії. Але Лукашенко серйозно боїться сценарію поглинання, так що якщо почнуться силові руху з боку Москви, він негайно побіжить до Заходу. "І Захід буде змушений йому допомогти, тому що йому абсолютно нецікаво мати під Мінськом ракетні комплекси. Тому Путін не ризикне на серйозну військову операцію. Але Путін буде викручувати руки Лукашенко економічними способами", - вважає Орєшкін.

Політолог також зауважує, що Лукашенко розуміє, що проти нього можуть бути застосовані всі засоби традиційного інструментарію Луб'янки, тому поводиться досить обережно.

Нагадаємо, російський опозиційний політик Ілля Пономарьов вважає, що президент Росії Володимир Путін не поспішає створювати союзну державу з Білоруссю, оскільки бачить у білоруському лідера Олександра Лукашенка небезпечного конкурента.