Джордж Сорос \ REUTERS

Відомий фінансист і громадський діяч Джордж Сорос вважає, що Євросоюз може повторити долю Радянського Союзу в 1991 році, якщо керівництво європейських країн і самі громадяни ЄС «не прокинуться» і не захистять цінності ЄС, на яких він був спочатку заснований.

Читайте такожМільярдер Сорос пояснив, чому дав гроші на кампанію проти виходу Британії з Євросоюзу

На думку Сороса, Євросоюз нині переживає «революційний момент», проте ні політики, ні громадяни цього не розуміють, передає kommersant. Він вважає, що найважливішим моментом можуть стати травневі вибори в Європарламент, на яких можуть сильно зміцнити свої «антиєвропейські сили».

Відео дня

Джордж Сорос пояснює таку ситуацію застарілою партійною системою, яка переважає в більшості європейських країн, а також брак юридичних інструментів для «зміцнення дисципліни» по відношенню до тих країн, які порушують принципи, на яких був заснований ЄС. Говорячи про необхідність реформування партійних систем, мільярдер наводить приклад Німеччини, де зростання популярності правої «Альтернативи для Німеччини» став сюрпризом для правлячої ХДС/ХСС, і Великобританію, де протиріччя всередині як консерваторів, так і лейбористів призвели до нинішньої ситуації навколо «Брекзиту».

Сорос вважає нинішнє керівництво ЄС схожим на радянське Політбюро в момент розпаду СРСР, що «продовжувало випускати укази так, як ніби вони ще є актуальними». У зв'язку з цим фінансист закликав «захистити Європу від ворогів - як внутрішніх, так і зовнішніх, - визнавши розмах загрози, який вони представляють». Крім того, Сорос вважає, що необхідно «розбудити сплячу проєвропейську більшість і мобілізувати її на захист цінностей ЄС». В іншому випадку «мрія про єдину Європу може стати кошмаром XXI століття».