Українські прикордонні кораблі в порту Одеси / REUTERS

США скеровують підтримку військово-морському флоту України, щоб допомогти протистояти проти зусиль Росії, націлених задушити українську економіку і дестабілізувати прозахідний уряд шляхом блокування українських портів.

Американські тренування й обладнання вже допомогли зміцнити українську армію на тлі війни з Росією, яка триває вже п’ять років. Але новий фокус Вашингтона відображає занепокоєння тим, як Кремль діє в морі, щоб зупинити рух України в напрямку інтеграції із Заходом і посилити російський вплив на неї, пише Wall Street Journal.

Видання нагадує про агресивні дії Росії в Азовському морі, де вона блокує рух комерційних суден у два українських порти, через які відбувається експорт українського металу і зерна. А також про атаку в Керченській протоці, під час якої російські сили захопили три судна України разом з 24 моряками. І попри міжнародні заклики, Кремль досі не відпустив полонених.

Відео дня

Читайте такожMilitary Times: ВМС США повернулися в Чорне море, щоб послати сигнал Росії

Тепер США передають Києву два бойових катери й планують відправити також прибережні радари в Україну, а також в ще три країни в Чорному морі. Вашингтон також допомагає спорудити центр контролю морськими операціями в Одесі й регулярно відправляє в порт свої військові кораблі.

«Це не змінить радикально ситуацію. Однак, це стримування, через яке Росії буде складніше атакувати Україну», - сказав спеціальний представник Держдепартаменту в Україні Курт Волкер.

Неназваний чиновник США сказав виданню, що його країна може відправити додаткові судна і летальну зброю Києву, щоб зміцнити українські ВМС, які втратили значну кількість кораблів під час анексії російськими військами Криму у 2014 році. НАТО також готує пакет заходів для зміцнення своїх позицій у Чорному морі, про які буде оголошено під час зустрічі союзників на рівні міністрів закордонних справ у Вашингтоні у квітні. Але Кремль вже скаржиться на те, що альянс розбудовує інфраструктуру і нарощує сили в Чорному морі.

Читайте такожКораблі ВМС України та Туреччини провели спільні маневри біля берегів Одеси (фото)

Видання пише, що прибережні радари США відправляють в Румунію, Болгарію, Україну, а також в Грузію, проти якої Росія розв’язала війну у 2008 році. Кожна з країн буде керувати отриманими системами окремо. Однак, Київ, Бухарест, Софія і Тбілісі зможуть обмінюватися даними. ВМС США також збільшили свою присутність в Чорному морі впродовж останніх місяців, проводячи спільні навчання з Румунією, в якій базуються також американські системи ракетної оборони.

ЄС тим часом зосередився на економічних заходах для підтримки південного сходу України. Організація обговорює з Києвом інвестиції в інфраструктурні проекти включно з дорогами, залізницею, націлені на покращення сполучень між великими українськими містами в південно-східних регіонах з іншими куточками країни. За словами Пітера Вагнера, який очолює групу підтримки України в Єврокомісії, ЄС наступного місяця збирається відкрити свій офіс в регіоні. Це представництво буде пропонувати мікрокредити й відкриє центри професійно-технічної підготовки й тренувань.

США і Європа також обговорюють спільні заходи, серед яких морські санкції, які заборонять військовим і деяким комерційним кораблям Росії заходити у західні порти. Однак, серед союзників НАТО поки немає єдності щодо того, наскільки жорсткими повинні бути подальші заходи.