Пожежа у Нотр-Дамі 15 квітня / REUTERS

Собор Паризької Богоматері у Франції, який 15 квітня сильно постраждав від пожежі, скоріш за все, зможуть відкрити для відвідувачів приблизно через п`ять років.

Таку думку озвучив Андрій Шкіль – український журналіст, який проживає у Франції. Він розповів також про емоції, які пережили французи – очевидці трагедії, передає «Обозреватель».

Читайте такожАмериканці почали збір коштів на відновлення собору Паризької Богоматері

Відео дня

"Думаю, п`ять років – це той оптимальний термін, коли вже можна буде відвідувати Нотр-Дам. Для відвідувачів собор можуть відкрити у той час, коли буде проводитися реставрація. Знаєте, у ту ніч я майже не спав, простояв біля собору до четвертої години ранку. Атмосфера серед людей була неймовірна – відчай і горе змінилися вірою, що все-таки собор буде відбудовано. Це відчуття підхопив і президент Франції Еммануель Макрон", – сказав журналіст.

Французькі правоохоронці вже озвучили версію, що це було не навмисним підпалом, а недбалістю, нагадав Шкіль. Там додали, що саме реставраційні роботи стали причиною пожежі.

"Це найбільша реставраційна робота, яка була за останні 800 років існування собору. Її запланували заздалегідь, була проведена підготовка, виділялись кошти, забезпечувалась охорона. Ці реставраційні роботи і стали причиною пожежі. Це зрозуміло,  бо вогонь поширився з даху, саме в тому місці, де завершили роботу реставратори. У прокуратурі вже повідомили, що це не було навмисним підпалом, швидше за все, це була недбалість. А чи вона була злочинна, це вже будуть визначати пізніше", – сказав журналіст.