Спецслужби Німеччини знали, що Кремль полює на вбитого у Берліні / фото УНІАН

Влада Німеччини ще з січня 2017 року знала, що життя 40-річного Зелімхана Хангошвілі, який був чеченським командиром в часи війни у Чечні, під загрозою. Два тижні тому чоловіка застрелили в парку посеред Берліна.

Як пише Focus, арештований вбивця Вадим Соколов виявився членом злочинного синдикату, який «відстежує й вбиває дисидентів і нібито терористів по всьому світу на замовлення ФСБ і ГРУ». Наступного тижня комітет з контролю за діяльністю спецслужб Бундестагу чекає звіт від служб безпеки Німеччини про те, яку саме інформацію вони знали про загрози для Хангошвілі. І що було зроблено.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

Відео дня

Видання пише, що Землімхан Хангошвілі був польовим командиром добровольчої групи в часи війни, яку Росія розв’язала проти Грузії. Переживши два напади, він приїхав у Німеччину у 2016 році й подав заявку на політичний притулок. У Берліні ним опікувалася німецька кавказька громада. Голова організації Еккехард Маас 13 січня 2017 року написав листа голові Федеральної служби з питань міграції й біженців. У ньому він прямо вказав: «Я вважаю загрозу для Хангошвілі настільки велика, що закликаю вас надати йому особливий захист і відправити туди, де до нього не дотягнуться довгі руки Путіна». Але жодних заходів вжито не було. Більше того, заявку Хангошвілі на притулок відхилили.

Читайте такожPolitico: Вбивство «ворога» Кремля в Берліні зриває спроби Німеччини зблизитись з Росією

Видання пише, що його вбивця так званий Вадим Соколов належить до злочинного угруповання, яке в Росії називають «ворами в законі». На це вказують, зокрема, три татуювання на його тілі. На його лівому плечі зображена корона і пантера, а на правому передпліччі – змія. Корона символізує абсолютну лояльність до клану, а пантера – витривалість і силу. Змія говорить про те, що він відбув термін у в’язниці за торгівлю наркотиками. Члени російської мафії носять такі татуювання «мов медалі».