На літургії були присутні ієрархи Православної Церкви України / Фото: Facebook

У неділю, 1 грудня, в храмі святителя і чудотворця Миколая у Стамбулі, вперше українською мовою звершувалася Божественна літургія ієрархами Православної Церкви України.

"Сьогодні, 1 грудня, у недільний день, в світлому храмі святителя і чудотворця Миколая у Стамбулі, вперше українською мовою звершувалася Божественна літургія ієрархами Православної Церкви України: митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом та архієпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм, у співслужінні архімандрита Харлампія, який опікується українською громадою в Стамбулі, протоієрея Володимира Вакіна, ректора Волинської православної богословської академії, та диякона Михайла Омельяна, старшого викладача Київської православної богословської академії", - йдеться у повідомленні Православної церкви України у Facebook.

Читайте такожПЦУ може перейти на святкування Різдва 25 грудня (відео)

Відео дня

Як повідомляється, звертаючись до присутніх після Божественної літургії, митрополит Михаїл подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за велику турботу, яку він має про Україну, не лише надавши Томос про автокефалію Української Церкви, але продовжуючи й далі трудиться для того, щоби Православна Церква України увійшла у повне спілкування з іншими Помісними Церквами.

Архієпископ Євстратій зауважив, що сьогоднішній день – 1 грудня – для всіх українців є особливим, адже саме 1 грудня 1991 року ми як народ підтвердили своє прагнення жити у незалежній державі. «Вже 28 років сповнилося з того часу. А вчора був той самий день, коли 6 років тому, під час Революції Гідності, наша Церква відкрила свої двері, щоби захистити свій народ від насильства і неправди. І за ці роки ми пересвідчилися, як багато робить віра і правда. І те, про що кілька років тому ми могли лише мріяти – сьогодні є вже реальністю. Чи можна було уявити 28 або навіть 6 років тому, що нині ми тут, у цьому святому константинопольському храмі, всі разом – українці, греки, болгари, всі діти єдиної Христової Церкви – будемо молитися і звершувати літургію? Тож ми дякуємо Богові, вдячні і Вселенському Патріарху за всі благодіяння для України", -  сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.