REUTERS

Імпровізована "зона COVID-19 - це сюрреалістичний світ, де пацієнти лежать беззвучно, а виснажений медичний персонал виконує титанічну роботу.

 Про це на сторінках The Guardian пише лікар Шаан Сахта. Впродовж останнього місяця перша хвиля пацієнтів заповнила лікарню в Лондоні, де він працює. 21 день тому його перевели з хірургії  у відділення інтенсивної терапії й провели навчання, як рятувати пацієнтів при нинішніх умовах.

Читайте такожБританія планує закрити на тривалий карантин усіх громадян віком від 70 років

Відео дня

"Ми говоримо про коронавірус весь час, але часто узагальнено. Мені важко сприймати це узагальнення на передовій. Під час кризи таких масштабів я хочу розповісти історію, яку я бачив. Історію того, як пандемія розгортається на рівні однієї людини", - пише Сахта.

Він додає, що розширений відділ інтенсивної терапії - це "сюрреалістичний світ". Лікар одягає багато шарів задушливих засобів індивідуального захисту (PPE), щоб увійти в "зону COVID-19". Вона герметично закрита пластиком, який закривається на "замок-блискавку". Таким чином приміщення лікарні відділені одне від одного.

"Я вхожу в палату, наповнену непритомними пацієнтами. Тут немає розмов, лише звукові сигнали моніторів поверх ритмічного сичання повітря під тиском. Я витрачаю кожну 12-годинну зміну, доглядаючи 2-3 пацієнтів. Це смиренна і часто механічна робота. Я підлаштовую їхні анестетики і перевіряю сечу щогодини, щоб збалансувати їхні рідини. Я підкладаю подушки під місця тиску, щоб у них не з'явилися довгострокові пошкодження після такого паралічу. Я викачую виділення з їхніх дихальних шляхів", - пояснює свою роботу лікар.

"Відкладаючи навіть перерви на туалет, я працюю з усіх сил для пацієнтів, яких ніколи не бачив з відкритими очима, не кажучи про те, щоб вони дихали самостійно. Це дуже тяжке середовище для роботи", - пояснює він.

Сахта пише, що проглядає медичні записи, щоб знайти хоча б якісь зачіпки, які б розповіли про те, якими були його пацієнти до того, як стали паралізованими й їх під знеболюючими підключили до систем штучної вентиляції легень. 

Читайте такожБлизько 20% населення планети перебуває "під замком" через спалах COVID-19

"Соціальна історія: живе з дружиною і трьома дітьми. Регулярно прогулюється, любить бігати. Ніколи не курив. Спостереження: Респіраторний темп: 42-48-55-61-61-... Це наростання цифр на діаграмі в кольорах світлофора говорить, що пацієнт задихався. Це історія, яка закінчилася для нього непритомним, паралізованим станом. А машина замінила його органи, які відмовили, під моїм наглядом", - описує лікар.

Він додає, що, забезпечуючи персональний догляд кожного пацієнта, важко усвідомити, що є ще сотні людей в такому ж стані. Триває багато розмов про криві зараження й піки, але це ніяк не стосується реального досвіду. Сахта зауважує, що політики й журналісти "говорять з позиції богів" про пандемію. Вони оцінюють загальну картинку, яку лікарям в клініках просто не видно.

"Там, де я, найбільш обмежений ресурс - це не системи вентиляції легень, а елементарна робоча сила. До 50% нашого звичайного персоналу не працюють через хворобу, самоізоляцію і страх", - пише британський лікар.

Тих, хто лишився, він порівнює з "супергероями", які вже отримали свою дозу "криптоніту, але все одно намагаються підняти автомобіль, тому що більше нічого не лишається". 

Читайте такожУ Британії через спалах коронавірусу аеропорт переобладнають в морг

"Я бачу лікаря-аспіранта, залитого сечею яскраво-помаранчевого кольору від рифампіцину. Вона намагалася вперше самостійно замінити катетер, тому що більше не було нікого, хто б міг це зробити. 8 років навчання не навчили її, що відкрити мішок легко, але значно важче його закрити. Всі у лікарні роблять все, що наших силах, щоб цим пацієнтам стало краще. Я бачу хірургів-консультантів, які працюють на посадах базових лікарів у відділі інтенсивної терапії, поки дантисти і фізіотерапевти "перекочують" пацієнтів, змінюючи їхнє положення, щоб не було пролежнів", - описує ситуацію Сахта.

Він додає, що порятунок пацієнтів у критичному стані - це зазвичай "перевертання". Все, що лікарі можуть зробити для непритомних пацієнтів, підключених до системи вентиляції легень - це перевернути їх на живіт.