Венеція прискорила занурення під воду, повідомляє ICTV.

Як показали останні виміри, зроблені за допомогою супутника, Венеція йде під воду, накреняючись до сходу, причому середня швидкість занурення становить до 4 мм у рік, що істотно більше, ніж уважалося раніше.

На цей момент спостереження із супутника не виявляли крену, а попередні дослідження дозволяли сподіватися, що осідання ґрунту стабілізувалося і гідротехнічні спорудження надійно захищають місто від затоплення. Однак тепер фахівці з Океанографічного інституту Скріппса Університету Каліфорнії виявили, що це не так.

Відео дня

При двоміліметровому середньорічному осіданні ґрунту і такому ж темпі росту рівня Адріатичного моря у Венеціанській лагуні сумарна швидкість занурення міста під воду сягає 4 мм у рік. У результаті до 2032 року Венеція може опуститися ще на 80 мм.

Ці висновки підтверджує звіт Американського геофізичного союзу, опублікований сьогодні, 28 березня, у журналі Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Океанографічний інститут Скріппса проводив дослідження разом з Університетом Майамі та італійською компанією Tele-Rilevamento Europa, що спеціалізується в галузі моніторингу деформацій земної кори.

В XX столітті Венеція поринала із середньою швидкістю до 5 мм у рік, у цілому опустившись на 23 см, з яких 12 см склало просідання ґрунту, а ще 11 см додалося за рахунок підняття рівня моря.

Останнім часом частота повеней зросла, і чотири-п'ять разів на рік жителі більшої частини Венеції змушені ходити по дерев'яних настилах.