Тихановська: протести в Білорусі при необхідності триватимуть / фото REUTERS

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська заявляє, що протести у Білорусі в разі необхідності триватимуть впродовж місяців і років.

Про це вона сказала під час виступу на засіданні комітету Європейського парламенту у закордонних справах у Брюсселі. Трансляція засідання відбувалася на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

"Лукашенко сподівається, що наш протест поступово затихне. Але ми протестуватимемо стільки, скільки буде потрібно впродовж тижнів, місяців і навіть подальших років. Білоруси більше не будуть заручниками режиму Лукашенка. Ми більше не житимемо у його тюремній камері. Ми ніколи не повернемося у державу, в якій ми жили впродовж 26 років", - зазначила Тихановська.

Відео дня

Вона зазначила, що лише тиск змусить режим піти на діалог з людьми.

"Саме тому ми незупинно і мирно протестуємо. Ми дотримуємося ненасильницьких форм і ми хочемо продовжувати у цьому дусі", - сказала Тихановська.

За її словами, народ Білорусі ніколи не визнає результати виборів президента, які відбулися 9 серпня.

"Лукашенко втратив залишки своєї легітимності і публічної підтримки. Він відчайдушно чіпляється за владу і він погрожує нам війною", - заявила Тихановська.

При цьому, вона відзначила, що цінує європейські зусилля у визнанні Лукашенка незаконним президентом, у вимозі звільнити політичних бранців і щодо наміру запровадити індивідуальні санкції проти усіх причетних до фальсифікації виборів і придушення протестів.

Тихановська також попросила розглянути можливість створення міжнародної коаліції для сприяння переговорам між Лукашенком і білоруським народом, котрий представляє Координаційна рада опозиції.

Читайте такожПротести в Білорусі не є геополітичною революцією - Тихановська

Вона закликає підтримати громадянське суспільство Білорусі та медіа-організації, які перебувають під постійним тиском з боку білоруської влади.

Крім того, Тихановська попросила подумати над кримінальним розслідуванням щодо тих осіб, котрі причетні до злочинів у галузі прав людини у Білорусі, і зокрема у таких як зґвалтування і тортури.

"Я уклала список людей, котрі брали участь у брутальних придушеннях (протестів). Санкції проти них можуть бути схвалені відповідно європейського Акту Магнітського", - підкреслила вона.

Тихановська також закликає співпрацювати з Координаційною радою опозиції з метою проведення вільних, справедливих і прозорих виборів у відповідності з міжнародними стандартами.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.