6 січня прихильники Трампа увірвалися до Капітолія / фото REUTERS

Лідер більшості у Сенаті США Мітч Макконнелл звинуватив Дональда Трампа в тому, що той спровокував натовп, який 6 січня увірвався до приміщення Капітолію.

Про це він заявив під час виступу в Сенаті, пише The Washington Post.

"Натовп годували брехнею... Його спровокували президент та інші впливові люди, які намагалися використовувати страх і насильство, щоб зупинити конкретний процес першої гілки федерального уряду. Але ми стояли на своєму, ми трималися разом і казали, що розлючений натовп не отримає права вето над верховенством закону", - заявив він.

Читайте такожУ США підозрюють, що Трамп міг спілкуватися з Путіним перед штурмом Капітолію

Обрання Байдена президентом США і штурм Капітолію

  • 6 січня спільне засідання обох палат Конгресу, під час якого повинні були бути затверджені підсумки голосування в Колегії вибірників, було перервано через масові заворушення на Капітолійському пагорбі, влаштовані тисячами прихильників Трампа. Агресивно налаштовані протестувальники увірвалися в будівлю Конгресу, поліції довелося евакуювати законодавців. Повідомляється, що під час заворушень загинули не менше чотирьох осіб. Для наведення порядку в Капітолій була спрямована Національна гвардія США.
  • 7 січня Конгрес США офіційно затвердив демократа Джо Байдена на посаді наступного президента США, яку політик повинен зайняти 20 січня. Байден набрав понад 270 затверджених Конгресом голосів вибірників.
  • Церемонія вступу Джо Байдена на посаду пройде при посилених заходах безпеки. Крім тисяч поліцейських будуть задіяні понад 20 тисяч солдатів Національної гвардії.