Лікарі в клініці Charite виявили отруту в організмі опозиціонера / REUTERS

Західні дипломати виступили поточного тижня з жорсткими заявами на адресу Росії через отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Цю реакцію прокоментував російський політолог Андрій Піонтковський в ефірі каналу "Україна 24".

"Реакція на рідкість серйозна. Я б сказав, безпрецедентна. Заступник держсекретаря Біген побував у Москві та, сидячи навпроти Лаврова, в обличчя йому сказав наступну фразу: "Якщо факти про отруєння Навального підтвердяться, то будь-які попередні американські санкції померкнуть у порівнянні з тими, які будуть нами введені".

Відео дня

Серйозна реакція й Німеччини — вчора незвичайну в дипломатичній практиці заяву зробив міністр закордонних справ. Він сказав:

"Ми сподівалися на співпрацю в справі розслідування отруєння Навального, але судячи з усього, Росія на це не налаштована", — розповів він.

Піонтковський вважає, що в Німеччині вже визначили, чим отруєний Навальний.

"Останні дані з клініки "Шаріте" (в якій перебуває Навальний - ред.) показують, що німці набагато більше знають про подію, ніж раніше повідомляли. Схоже, вони виявили цю речовину, яка є аналогом знаменитого "Новачка". Весь світ розуміє, що російська влада застосувала проти опозиціонера заборонену міжнародним законодавством військову хімічну зброю", — сказав він.

Політолог пригадав про інші гучні отруєння, зокрема, про справу Скрипалів і про отруєння болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева, у яких підозрювали Росію.

"Але цього разу вони трохи загралися і забрехалися, і я думаю, що реакція Заходу буде тільки серйознішою", — сказав він.

Отруєння Навального: що трапилося з опозиціонером

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що у Олексія Навального «токсичне отруєння».
  • Згодом Навального евакуювали з омської лікарні на лікування до берлінської клініки Charite, де виявили отруту в організмі опозиціонера.