МВФ радить урядам розібратися з нерівністю, поки не пізно / фото REUTERS

МВФ попереджає, що пандемія коронавірусу загострила нерівність у світі. І це може призвести до поляризації, ерозії довіри до урядів і спалаху соціальних заворушень.

"Ці фактори ускладнюють ведення виваженої економічної політики, становлять ризик для макроекономічної стабільності й функціонування суспільства. Уряди повинні забезпечити всіх чесними можливостями", - цитує Bloomberg заяву МВФ.

Читайте такожAtlantic Council: В 2021 році світ чекають 10 загроз, серед яких потенційні війни, голод і фінансова кризаЗа останні три десятиліття нерівність у доходах погіршилася, зокрема у розвинених країнах і великих економіках, що розвиваються. За минулий рік 95 мільйонів людей опустилися за лінію екстремальної бідності, згідно зі звітом МВФ. Пандемія ослабила державні бюджети. І багатьом країнам будуть потрібні додаткові доходи. Крім того, витрачати гроші доведеться більш ефективно.

Відео дня

Керівний директор МВФ Крісталіна Георгієва у четвер сказала, що фонд очікує початок процесу економічного відновлення "з різними швидкостями". Тому що економічні доходи країн дуже відрізняються. МВФ рекомендує політикам розглянути кроки, щоб розібратися з проблемою зростання нерівності. Зокрема, йдеться про реформу податкової політики й зміцнення соціальних служб, таких як системи охорони здоров'я і освіти.

Ці реформи не дешеві. В МВФ підрахували, що 121 країні, які розвивають, знадобиться три трильйони доларів, щоб забезпечити базові послуги.

Вас також можуть зацікавити новини: