Рютте запропонував викупити системи Patriot в країн, що не хочуть передавати їх Україні / колаж УНІАН, фото Getty Images, European Union

Європейський Союз міг би викупити системи Patriot в країн, що не хочуть передавати їх Україні. Таку заяву зробив прем’єр-міністр Нідерландів і провідний кандидат на посаду генерального секретаря НАТО Марк Рютте. 

"Ми знаємо, що багато країн сидять з великою кількістю систем Patriot, можливо, не бажаючи надавати їх напряму. Ми можемо їх у них купити, можемо доставити в Україну, у нас є гроші. Це надзвичайно важливо", – наводить його слова The Guardian.

Зазначається, що два дні тому Нідерланди пообіцяли надати Україні 4 мільярди євро військової допомоги протягом наступних двох років. Також країна оголосила про передачу кількох Patriot, хоча Рютте не уточнив, про яку саме кількість йдеться. 

Відео дня

Потреба України в системах Patriot

На тлі посилення російських атак по Україні, зокрема, ударів по енергетичній інфраструктурі та обстрілів керованими авіабомбами, держава активно шукає додаткові системи протиповітряної оборони. Зокрема, ведеться робота над пошуком комплексів Patriot. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошував, що Україна готова навіть позичити Patriot в інших країн.

Нещодавно стало відомо, що Німеччина "негайно" передасть Україні ще одну систему Patriot. Також країна передасть й ракети до систем ППО, тому інші батареї, які має наша держава, теж будуть оснащені.

Вас також можуть зацікавити новини: