Світлана Тихановська перебуває у розшуку в Росії / фото REUTERS

У Кремлі заявили, що лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська перебуває в розшуку в РФ згідно із зобов'язаннями перед Білоруссю, а у російської сторони до неї немає претензій.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«У наших правоохоронців жодних питань до пані Тіхановської немає і проблем з пані Тихановською немає. Але у нас є досить чіткі зобов'язання за всіма союзними документами, які підписані, і на тлі того, що білоруські правоохоронці її подали в розшук, то, відповідно, ми отримуємо зобов'язання на їх вимогу», - пояснив Пєсков.

7 жовтня стало відомо, що Тихановську оголошено в міждержавний розшук на території Росії. Це випливає з бази даних МВС Росії. "Підстава для розшуку: розшукується за статтею КК", - зазначено в базі.

Читайте такожТихановська хоче зробити Путіна посередником у переговорах із Лукашенком

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.

В Євросоюзі не визнали результати виборів та вирішили запровадити санкції проти білоруських посадовців, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування та застосування насильства проти незгодних.

23 вересня в Мінську відбулась таємна інавгурація Лукашенка.