wikipedia.org

Про це пише Лента.ру з посиланням на The Wall Street Journal.

Снаряд призначався для навчань НАТО в Європі, але незрозумілим чином опинився на сусідньому з США острові.

Влада США протягом року намагається переконати кубинське керівництво повернути ракету, стверджує видання з посиланням на свої джерела. Американські фахівці також розслідують шлях постачання одиниці зброї. Серед версій — дії злочинців або шпигунів. Експерти схиляються до того, що ненавмисна поставка ракети на Кубу стала результатом «серії людських помилок» або «збігом негативних обставин».

Відео дня

Читайте такожПентагон помилково розіслав спори сибірської виразки

Виявлений примірник реактивного снаряду не містив вибухових речовин. Тим не менш, військові чиновники США побоюються, що кубинські фахівці розкрили «начинку» боєприпасу і ознайомилися з системою датчиків і «вшитою» технологією таргетингу (вибору мети — ред.). Вашингтон побоюється передачі Гаваною цих знань Китаю, КНДР або Росії.

Hellfires — ракети класу «повітря-земля», застосовуються при стрільби по наземним цілям з вертольотів. Боєприпас був розроблений десять років тому, але з тих пір зазнав кілька модернізацій. Тепер він, зокрема, застосовується як штатне озброєння безпілотників Predator при антитерористичних операціях. За даними джерел газети, такі ракети застосовувалися для атак терористів на об'єкти в Ємені та Пакистані.