За оперативними даними Департаменту контролю за виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України, в 2009 р. об`єм виробництва горілки зріс на 9,8% і склав 42,3 млн. дал. При цьому її реалізація на внутрішньому ринку збільшилася на 17,5% - до 36,6 млн. дал.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Державної податкової адміністрації України (ДПАУ).

Згідно з повідомленням, у 2009 році вироблено 26,5 млн. дал спирту етилового, 55,3 млн. дал. горілки і лікеро-горілчаних напоїв.

Відео дня

Як наголошують, введення марок акцизного збору нового зразка на горілку і лікеро-горілчані напої зробили неможливим мінімізацію податкових зобов`язань і випуск продукції за економічно необґрунтованими цінами, що призвело до збільшення об`ємів виробництва горілки.

Окрім цього, на 19,3% зросли об`єми виробництва виноматеріалів виноградних – до 42,5 млн. дал. Також на 0,5% збільшилось виробництво вин виноградних – до 20,6 млн. дал, на 94,1% - винних напоїв виноградних – до 2,4 млн. дал, на 36% – винних напоїв плодово-ягідних – до 1,5 млн. дал, і на 164,8% вермутів – до 0,6 млн. дал.

Об`єми виробництва вин плодово-ягідних склали 0,4 млн. дал, шампанського і ігристих вин – 5,5 млн. дал., коньяків – 3,1 млн. дал.