Зараз флагман Військово-Морських сил Збройних сил України фрегат “Гетьман Сагайдачний” проводить у Середземному морі тренування з відпрацювання процедур щодо контролю морських перевезень.

Днями фрегат завершив комплексну підготовку у військово-морській базі логістичного забезпечення НАТО “Суда-Бей”, що розташована на грецькому острові Крит.

Як повідомляє прес-служба Управління Міноборони України, тренування є заліковим елементом двотижневого завершального етапу підготовки екіпажа українського корабля до безпосереднього виконання протягом червня-липня поточного року завдань операції НАТО у Середземному морі “Активні зусилля”.

Відео дня

Тренування також має на меті повне інтегрування фрегата “Гетьман Сагайдачний” до складу сил учасників операції та містить низку навчань, спрямованих на бойове злагодження українського корабля з тактичною групою НАТО, що працює в інтересах операції “Активні зусилля”.

Тренінг-партнером “Гетьмана Сагайдачного” виступає італійський фрегат “Грантьєре”. Кілька днів обидва кораблі борт-до-борту стояли у Суда-Бей.

У відповідності до плану тренувань у морі, протягом трьох діб “Гетьман Сагайдачний” та “Грантьєре” мають відпрацювати цілу низку корабельних навчань, покликаних забезпечити досягнення належного рівня взаємосумісності. В першу чергу йдеться про відпрацювання відповідно до вимог НАТО процедур опитування торгівельних суден, про налагодження сталого процесу звітування українського екіпажу командиру тактичної групи, а також про тренування на борту “Грантьєре” української оглядової команди.

Програма спільних з італійським фрегатом тренувань, окрім традиційного тактичного маневрування, містить також пошуково-рятувальне навчання із залученням фахівців рятувальної парашутно-десантної групи Військово-Морських сил України, що працюватимуть з гелікоптера палубного базування КА-27ПР. Крім того, заплановано проведення протичовнового навчання, відпрацювання дій з буксирування корабля іншим кораблем, тренування з передачі вантажів на ходу, а також корабельне бойове навчання із забезпечення універсальної комплексної оборони корабля.

Паралельно з процедурами допуску фрегата ВМС України “Гетьман Сагайдачний” до участі в операції “Активні зусилля”, на борту українського корабля триває ще один контрольний захід – самооцінка першого рівня “багатонаціональної готовності” українського фрегата в рамках діючої в Альянсі Концепції оперативних можливостей НАТО (Operational Capabilities Concept).

Сутність цієї самооцінки полягає у тому, що українські експерти за методологічної допомоги представників Альянсу оцінюють спроможність екіпажу корабля правильно діяти у складі тактичних морських з’єднань сил НАТО виключно за стандартами Альянсу.

За словами керівника групи оцінки від ВМС ЗС України капітана 3-го рангу Ярослава БАЛИЦЬКОГО, головною метою нинішнього оцінювання є отримання максимально об’єктивної картини щодо рівня взаємосумісності українського фрегата із силами Альянсу. Головний акцент при цьому робиться на оцінюванні саме рівня тактичної підготовки офіцерів корабля.

Після завершення тренування у морі, український фрегат знов повернеться до бази логістичного забезпечення НАТО “Суда-Бей”, де розпочнуться останні приготування до безпосередньої участі корабля в операції “Активні зусилля”.

Як повідомлялось, 10 травня фрегат вирушив із Севастополя у Середземне море для участі у бойовому чергуванні в рамках антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля».

***Фрегат «Гетьман Сагайдачний» побудовано у 1993 році на суднобудівному заводі „Залив” (Керч).

Практична фаза операції «Активні зусилля» розпочалася 6 жовтня 2001 року.

Мета операції НАТО “Активні зусилля” – боротьба з тероризмом у межах зони проведення операції у Середземному морі шляхом запобігання нелегальним перевезенням морем зброї й боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден.

Основні завдання операції – патрулювання та контроль за переміщенням суден в зоні проведення операції.

Україна стала другою з країн – нечленів НАТО, яка приєдналася до операції “Активні зусилля”.

Основні форми участі ЗСУ в операції “Активні зусилля” полягають у функціонуванні на базі штабу ВМС Контактного пункту – елементу взаємного обміну інформацією у рамках операції, направлення українського офіцера зв’язку до штабу операції (Неаполь, Італія), залучення групи військового персоналу ЗСУ для участі в огляді підозрілих суден, направлення кораблів та підрозділів ВМС до складу сил, визначених до участі в операції “Активні зусилля”.

В операції «Активні зусилля» торік брали участь корвети ВМС України «Тернопіль» та «Луцьк».