Головне контрольно-ревізійне управлінням України виявило нецільове використання близько 5 га землі Нікітського ботанічного саду (Велика Ялта, Крим).

«Так, земельна ділянка ботсаду площею 3,7 га використовується ТОВ «Науково-дослідний інститут натуропатії та фітотерапії» під розміщення котеджів і будинків для відпочинку (підстава – договір оренди землі, укладений з Радою міністрів АРК згідно з її постановою від 10.06.2003), - повідомляє ГоловКРУ України. - Земельна ділянка площею 0,3 га віддана під пансіонат сімейного типу ТОВ «Консоль ЛТД» (підстава – державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, виданий Радою міністрів Криму згідно з постановою від 25.02.2003). Інша земельна ділянка орієнтовною площею 0,6 га надана під об`єкти санаторію ТОВ «Дельфін-2001» на підставі двох договорів оренди землі, виданих Масандрівською селищною радою».

Головне контрольно-ревізійне управління наголошує, що зазначені постанови Ради міністрів АРК і договори оренди з Масандрівською селищною радою щодо зайняття земель ботсаду суперечать ст. 51-54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та ст. 20 Земельного кодексу України, бо право змінювати межі та цільове призначення земельних ділянок природного заповідного фонду загальнодержавного значення має тільки Президент України.

Відео дня

«Належної претензійно-позовної роботи з визнання недійсними зазначених цивільно-правових угод, укладених на підставі рішень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які суперечать чинному законодавству, адміністрацією ботсаду не проведено», - повідомляє ГоловКРУ.

Також ГоловКРУ виявило під час ревізії фінансово-господарської діяльності ботсаду виявлено порушень на суму понад 3,2 млн. грн. Ревізію Нікітського ботсаду проведено за квітень-грудень 2005 року та 2006-2007 роки, повідомили УНІАН у ГоловКРУ України.

«Ревізією виявлено порушень на суму понад 3,2 млн. грн., з яких нецільове використання бюджетних коштів – 1,2 млн. грн., недоотримання фінансових ресурсів – 208 тис. грн.», - йдеться у повідомленні.

Так, Нікітський ботсад використав 1240,5 тис. грн. загального фонду державного бюджету, що надійшли за «Фундаментальні дослідження у сфері природничих і технічних наук у сфері агропромислового комплексу», не на здійснення наукових робіт, а на оздоровлення працівників Української академії аграрних наук та підпорядкованих йому підприємств, установ і організацій.

ГоловКРУ також повідомляє, що за відсутності права на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу та ліцензії на право оптової торгівлі насінням ботсад реалізував насіння на суму 1,1 млн. грн.