Прокуратура Криму внесла подання до Ради міністрів автономії з вимогою забезпечити право неповнолітніх на працю.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Криму, наглядове відомство в ході перевірки дотримання прав неповнолітніх на працю виявило порушення закону.

Прокурор Криму Владимир БОЙКО звертає увагу уряду автономії на відсутність контролю за працевлаштуванням неповнолітніх.

Відео дня

«В автономії немає жодного центру, в якому б інформували підлітків про наявність доступної та гідної роботи. Як результат – підлітків експлуатують дорослі, примушуючи їх працювати понаднормово за малі гроші», - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Криму.

Так, цього року органами кримської прокуратури порушено 9 кримінальних справ за незаконне використання праці неповнолітніх. «Підприємці й батьки експлуатували дітей, зокрема в нічний час і на важких роботах, у барах, на автозаправках, у торгівлі, сільському господарстві. Порушення виявлені ледве не в усіх ПТУ, де виробнича практика учнів організовувалася всупереч нормам трудового законодавства», - підкреслюється в повідомленні.

За даними наглядового відомства, в автономії поточного року не працевлаштовано 800 випускників шкіл. «Це менше, ніж минулого року, але все ще дуже багато, - зазначають у прокуратурі. - Поточного року центр зайнятості працевлаштував половину неповнолітніх, які знаходилися на обліку: 123 із 300. Проте кількість підлітків, які звернулися до центру, скоротилася за два роки в чотири рази. Це свідчить про те, що неповнолітні не сподіваються на допомогу служби зайнятості».

Згідно зі статистикою, говорять у прокуратурі, в Криму знаходять роботу 96-97% випускників шкіл-інтернатів. «Проте в поданні на конкретних прикладах прокуратура показує, що за записом «працевлаштований» приховується невлаштована доля сироти, який не одержав паспорта, реєстрації, місця роботи й багато іншого, що належить сироті згідно із законом», - наголошується в повідомленні.

Прокуратура констатує, що регіональна програма зайнятості населення не вирішує проблеми працевлаштування неповнолітніх, а тому вимагає від уряду автономії додаткових заходів для її вирішення. «В першу чергу – виконання всіма відповідальними республіканськими структурами покладених на них обов`язків», - додали в прокуратурі.