Президент України привітав народ з черговою річницею МайдануПрезидент України Віктор ЮЩЕНКО закликає все українське суспільство до злагоди, порозуміння й активної праці задля України, заради спільного добробуту й процвітання.

Про це йдеться у Зверненні Президента до українського народу з нагоди Дня Свободи, що відзначається 22 листопада.

Привітавши співвітчизників з Днем Свободи, В.ЮЩЕНКО підкреслив, що "чотири роки тому ми спільно вибороли її на майдані Незалежності".

Відео дня

"У ті історичні дні мільйони людей по всій Україні вийшли на площі своїх міст і сіл, щоб у мирних протестах проти сваволі влади, проти «вкрадених» виборів захистити своє право на демократію, незалежність і європейське майбутнє. Помаранчева революція у розпал грудневих морозів принесла нам весну оновлення. Вона змінила Україну, змінила всіх нас", - підкреслюється у зверненні Президента, розміщеному на його офіційному сайті.

На переконання В.ЮЩЕНКА, українці "відродилися як сучасна європейська нація, нація гордих, вільних і відповідальних громадян, здатних відстояти свою свободу, державність і людську гідність". "Ми довели, що є народом, а не мовчазною покірною масою, якою можуть маніпулювати всі, кому заманеться. У вирішальний момент саме українське суспільство, проявивши одвічну волелюбність, узяло свою долю у власні руки", - йдеться у зверненні глави держави.

Як наголосив В.ЮЩЕНКО, помаранчева революція стала логічним продовженням визвольних змагань багатьох українських поколінь. "Своїм виступом ми подолали страх, посіяний віками імперського гніту, тоталітарного терору, голодоморів та репресій, і на повен голос заявили про своє прагнення і право жити за європейською шкалою цінностей, за демократичними принципами та високими соціальними стандартами", - констатував В.ЮЩЕНКО.

За його словами, "світ почув і визнав нас. Європа привітала Україну як нового члена демократичної спільноти".

Сьогодні, на переконання В.ЮЩЕНКА, "свобода слова і чесні вибори стали нормою життя, ми живемо власним розумом і на власний розсуд".

Але революція, наголосив Президент, це завжди тільки початок, її ідеали належить відстоювати й утверджувати в подальших буднях. "Гірко сьогодні визнавати, що ми змарнували багато часу й чимало можливостей", - додав він.

"Безумовно, - сказав глава держави, - в ці роки ми зіткнулися з багатьма викликами. Але жодного разу не відійшли від принципів демократії". На думку В.ЮЩЕНКА, "усі конфліктні ситуації ми навчилися вирішувати в цивілізований і виважений спосіб. З кожного випробування виходимо досвідченішими й сильнішими. Це теж великий здобуток помаранчевих днів".

Президент висловив сподівання, що й цього разу українські політики виявлять здатність мислити по-державному і поступляться амбіціями задля інтересів України, що вони нарешті зрозуміють: єдиний господар і єдине джерело влади в нашій країні - народ.

Цього року, звернув увагу Президент, День Свободи збігся із Днем пам`яті жертв найбільшої української трагедії - Голодомору 1932-1933 років. "Це глибоко символічно. Жахливий штучний голод, організований злочинним сталінським режимом, мав на меті назавжди зламати волю українців до відновлення незалежної держави. Але ми вижили, вистояли й перемогли. У 1991 році ми вибороли незалежність, у 2004 - відстояли свободу", - підкреслив В.ЮЩЕНКО.

За його словами, "чотири роки тому ми відчули свою силу, повірили в своє призначення. Нас вже ніхто не зможе повернути у вчорашній день". Як підкреслив Президент України, "в нації, яка вийшла на Майдан і захистила свою свободу, є велике серце і високий дух. А значить, є майбутнє".