Президент України Віктор ЮЩЕНКО вимагає від органів влади забезпечити житлові права мешканців гуртожитків.

Про це йдеться в Указі глави держави № 1073/2008 від 24 листопада 2008 року “Про заходи щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків”, текст якого розміщений на його офіційному сайті.

Президент доручив Кабінету міністрів України утворити у дводенний строк міжвідомчу комісію з опрацювання механізму реалізації права мешканців гуртожитків на приватизацію займаного ними у гуртожитках житла та підготовки законопроекту щодо внесення відповідних змін до законодавчих актів, у тому числі Житлового кодексу, законів України «Про житловий фонд соціального призначення» та «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». В.ЮЩЕНКО вимагає від уряду у місячний строк внести цей законопроект на розгляд Верховної Ради.

Відео дня

Глава держави доручив Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям утворити із залученням представників громадян, які проживають у гуртожитках, громадських організацій, що здійснюють захист інтересів таких громадян, та забезпечити у тижневий строк роботу комісій із розв`язання проблемних питань забезпечення прав мешканців гуртожитків на житло, в тому числі безумовного додержання вимог статей 114, 125 і 132 Житлового кодексу. 

В.ЮЩЕНКО вимагає від Радміну, обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій надати у двотижневий строк міжвідомчій комісії відомості про кількість у відповідних адміністративно-територіальних одиницях гуртожитків та їх статус, а також пропозиції стосовно вдосконалення житлового законодавства України щодо забезпечення житлових прав громадян, які проживають у гуртожитках.

Міністерству юстиції України глава держави доручив вжити у тижневий строк заходів щодо унеможливлення примусового виселення мешканців з гуртожитків на період до законодавчого врегулювання питання щодо механізму реалізації права таких мешканців на приватизацію займаного ними у гуртожитках житла.

Також В.ЮЩЕНКО зобов’язав Міністерство внутрішніх справ у тижневий строк вжити заходів із забезпечення реєстрації місця проживання громадян, видачі українських паспортів громадянам України, які досягли відповідного віку і проживають у гуртожитках.