Міносвіти розробило нову програму із зарубіжної літератури для учнів 5-9-х класів. До програми включили сучасні літературні твори, у тому числі фентезі, а ось частину класики прибрали. У міністерстві зазначають, що проект створено з метою осучаснити курс зарубіжної літератури, повідомляє газета "Сегодня".

Тепер діти замість "Фауста" і "Божественної комедії" вивчатимуть "Гаррі Поттера" і "Алхіміка". З Гете школярам запропонують лише кілька віршів, а Данте вивчать по одному сонету. Частина творів поміняли місцями - наприклад, зараз Біблію вивчають у 5-му класі, а пропонується робити це у 8-му. Також у 8-му (замість 7-го, як зараз) діти читатимуть "Ромео і Джульєтту" Шекспіра.

Майбутні нововведення обурили частину вчителів, і вони вже написали листа міністру освіти з проханням її переглянути. Автори петиції говорять, що програма не враховує вікових особливостей учнів, порушує логіку вивчення світового літературного процесу. Також їм не подобається, що визнаних класиків замінили письменниками "другого ешелону".

Відео дня

У МОН кажуть: програма ще не затверджена остаточно. "Програма буде затверджена 26 квітня. Я одного не розумію: чому вони не надіслали свої пропозиції раніше? Ми ще півроку тому давали всі свої електронні адреси, можна було надсилати зауваження авторам. Ми відкриті для обговорення - чим більше думок, тим менше страждатимуть наші діти", - розповів виданню директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько.