На живописних скелях Тарханкуту, де знімалися «Людина-амфібія» і «Пірати 20-го століття», Міноборони збирається розмістити ракетний полігон, повідомляє газета "Сегодня".

Доручення про створення на площі в 480 гектарів філіалу Державного науково-випробувального Центру збройних сил надійшло від Кабміну в кінці червня. На цій ділянці планують створити інфраструктуру, яка б відповідала вимогам проведення стрільб зенітними ракетними підрозділами, здійснення випробувань і бойових запусків ракет та реактивних снарядів.

В межі полігону потрапляє територія, яку часто відвідують дайвери і туристи. Ще в листопаді минулого року кримська влада планувала створити на Тарханкутському півострові Національний природний парк площею близько 20 тисяч гектарів. Тут знаходиться багато археологічних пам`яток періоду античності та середньовіччя. Ракетні стрільби проводитимуться близько від Евпаторії, яка намагається домогтися статусу цілорічного курорту і дитячої здравниці. Екологи також зазначають, що сильні вітри на Тарханкуті розноситимуть паливні відходи по всьому Криму та за його межі.

Відео дня

«Про те, що до нас на півострів переноситимуть полігон з мису Чауда, що поблизу Керчі, нас повідомили в Раді міністрів Криму. Мовляв, готуйтеся, рішення вже ухвалене, – розповів голова селища Оленівки Юрій Щелок. - Потім я довідався, що на Чауді в карстових печерах поховані ядерні відходи. Напевно, їх переноситимуть на Тарханкут, адже у нас багато таких самих печер. Але як би там не було, військовий об`єкт по сусідству означає, що ми станемо закритою зоною і помремо як курорт».

Міноборони аргументує таке рішення тим, що стрільба на велику дистанцію за кордоном коштує дуже дорого. Зараз зенітно-ракетні війська за 8 мільйонів гривень їздять стріляти до Росії. Між іншим, головнокомандуючий ВС генерал-полковник Сергій Кириченко зізнався, що остаточне рішення ще не прийняли, поки що це лишається задумом. «А полігон на Чауді залишається, його ніхто не ліквідовує, – говорить Кириченко. – Що стосується ядерної проблеми – це вигадки тих людей, які не зовсім обізнані». Однак, джерела «Блик» в Кабміні стверджують, що наміри перенесення ядерних відходів пов`язані з тим, що на мисі Чауда розвідані багаті родовища газу.