Слово "наразі" означає "поки що", "зараз" / скриншот

Мовознавець та найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно використовувати слово "наразі".

За його словами, серед людей побутує думка, що це слово часто невірно використовують як синонім слова "зараз".

"Розгорнімо словник: слово "наразі" означає "поки що", "зараз". До речі, це слово діалектне і воно поширене в західній частині України. Його полюбили журналісти і широко почали вживати в ЗМІ. Зверніть увагу, що прислівник "наразі" пишеться разом", - сказав Авраменко.

Також він зазначив, що сполуку "на часі" треба писати окремо, оскільки це фразеологізм, який означає "важливий або необхідний саме в цей момент. 

Мовні поради від Авраменка

Олександр Авраменко розкрив значення трьох рідкісних слів про характер людини. Йдеться про такі слова, як "чепурний", "ґречний" та "помисливий".

Раніше він відповів, чи є слово "однофамілець" суржиковим, і якщо так, то яким словом його замінити. 

"Ні, не суржикове. Ви його знайдете в українських словниках. Утворене воно, як і багато інших слів, з двох частин – як "однодумець", "однокласник". "Однофамілець": друга його частина, "-фамілець", утворена з латини, у якій позначає сім’ю, родина. Також у нашій мові є прикметник "фамільний" – те саме, що і "родовий" ("фамільний альбом", "фамільне срібло" – яке передають у спадок)", – зазначив фахівець.

Вас також можуть зацікавити новини: