Звичайна оселедець або Матіас - що купити / колаж УНІАН, фотоua.depositphotos.com

Багато українців, які вживають оселедець, помічали в рибних магазинах такий вид оселедця, як Матіас. Запитати, в чому різниця, вдається не всім, тому УНІАН з'ясував подробиці і готовий поділитися.

Що таке Матіас - оселедець чи ні

Матіас - це вид засолу звичайного оселедця. Як правило, виробники використовують це слово, щоб оселедець став привабливішим для покупців через незвичайну назву. Насправді, те, чим відрізняється Матіас від оселедця, може мати кілька понять:

  • період року вилову оселедця;
  • ручний спосіб засолу (без механічних пристроїв);
  • вид оселедця - тільки молодий;
  • час засолу риби - максимум 40 годин в бочці;
  • особлива технологія засолу.

Тобто, виходить, що Матіас - оселедець такий же, як і завжди, просто виловлений в інший час, засолений іншим способом або та, вік якого менше в порівнянні з його "сестрами" на прилавку. 

Відео дня

Чим відрізняється оселедець від Матіаса і що краще брати

Як ми вже визначили, оселедець Матіас засолюється голландським способом - це методика, при якій м'ясо залишається ніжним і не стає пересоленим. Пов'язаний такий підхід з тим, що голландці здавна продавали рибу прямо з борту судна, на якому ходили, тому засолювали її прямо перед покупцями. На це йшло трохи часу, так що оселедець не встигав насититися сіллю, тому залишався буквально таким, що тане в роті.

Якщо виробник зараз використовує таку технологію (звичайно, вже в промислових масштабах), то це означає, що оселедець засолюють відразу як тільки зловили, сильно не пресують, не використовують багато солі і не залишають на холоді надовго. Так що, якщо ви хочете отримати оселедець більш ніжний і м'який, а також не такий солоний, як звичайний товар, сміливо купуйте саме Матіас - не пошкодуєте.

Вас також можуть зацікавити новини: