
Туристи, які хоча б раз бували в азіатських країнах, знають, що обід у будь-якому місцевому кафе може перетворитися на баталію зі своїм шлунком. Бажаючи втамувати голод, не здогадуєшся, що з мандрівника ризикуєш перетворитися на вогнедишного дракона, який хаотично бігає очима в пошуках води. Дізнайтеся, чому в азіатів не болить живіт від гострого і навіщо вони їдять таку "гарячу" їжу.
Чому корейці спокійно їдять гостру їжу і не тільки вони
Список азіатських країн досить великий - від Кореї, Китаю і Японії до Індонезії, В'єтнаму і Таїланду. Скрізь, у будь-якій з цих держав, є свої кулінарні традиції, а європейські туристи виділяють одну - позамежний рівень гостроти страв. Самі азіати не бачать у спеціях нічого страшного, їхні шлунки звикли до такого смаку дуже давно, і на те є низка причин.
Консервація
Якщо ви хоч раз у житті замислювалися, чому тайці їдять гостру їжу, і навіщо так само чинять жителі всіх азіатських країн, то вам варто звернути увагу на способи зберігання продуктів. Це зараз, у 21 столітті, кафе, ресторани і навіть придорожні забігайлівки в Азії оснащені холодильниками, але такі блага цивілізації були у далеких від України країн не завжди. Ще сто років тому навіть заможні люди не могли дозволити собі подібні технології, тому м'ясо та рибу їли швидко, інакше в спекотному та вологому кліматі вона швидко псувалася. Люди знайшли вихід - використовувати спеції, як консервант. Жителі Азії зрозуміли, що якщо щедро змастити чутливий продукт гострим перцем, він залишиться свіжим довше.
Дезінфекція
Тоді незрозуміло, скажете ви, навіщо азіати так щедро перчать страви, які ніхто не збирається довго зберігати - приміром, суп, замовлений у кав'ярні, буде утилізовано одразу ж. Річ у тім, що в спекотних країнах джерелом інфекції може бути не тільки їжа, а й вода. Саме тому всіх туристів, які вперше відвідують азіатські держави, попереджають, що воду з-під крана пити не можна. Знаючи цю особливість місцевості, неважко зрозуміти, в чому сенс гострої їжі - вона дезінфікує організм зсередини "про всяк випадок". Неможливо передбачити, який напій ви вип'єте і чи буде він безпечним, тому краще вживати гостру їжу - підстраховуватися.
Захист від шкідників
Чим корисна гостра їжа ще - так це тим, що вона абсолютно неприваблива для гризунів, яких в азіатських країнах, на жаль, дуже багато. Вони снують не тільки вулицями, а й будинками, нерідко пробираючись у комори за здобиччю. Досвідченим шляхом місцеві жителі з'ясували, що їжа зі спеціями щурів не цікавить - вони гризуть усе навколо себе, крім неї. Тож, якщо ви залишите вдома тарілку супу з прянощами, можете бути впевнені, що ніхто, крім вас, її не з'їсть.
Різноманітність
В Азії століттями люди харчувалися одними й тими ж продуктами - рисом, овочами, фруктами, локшиною. Одноманітність приїдалася, але великого асортименту не було, тому місцеві жителі почали експериментувати зі спеціями. Виявилося, що за вмілого використання прянощів можна помітно поліпшити смак уже знайомих страв або зовсім його змінити до невпізнання.
Травлення, самопочуття, імунітет
Наступна причина, чому корейці їдять гостре, і навіщо так само точно чинять жителі інших країн, криється в температурі повітря. У сильну спеку активність людини знижується, разом з цим сповільнюється і робота шлунково-кишкового тракту. Якщо вживати звичайну їжу, вона може впасти мертвим вантажем у шлунок і спровокувати різні захворювання. Приправи штучно запускають процес перетравлення їжі, захищаючи людину від проблем. Крім того, тіло потребує охолодження за високих температур, а гостра їжа, активізуючи обмін речовин, сприяє активнішому виділенню поту. Додатково варто враховувати, що спеції зміцнюють імунітет і допомагають боротися з різними застудними захворюваннями.