Слова та фрази, які на перший погляд здаються невинними, часто можуть містити шари прихованого засудження / фото УНІАН

Ми часто думаємо, що ввічливі фрази - це просто ознака хорошого тону. Але іноді вони не такі невинні, як здаються. За завісою ввічливості може бути світ осуду, прихований під милою посмішкою чи ніжним тоном. Про це у своїй статті пише засновник порталу HackSpirit Лачіан Браун.

Він пропонує "подивитися правді в очі" і визнати, що ми всі були винні, коли говорили щось начебто ввічливе, але насправді наповнене засудженням. Автор називає 9 "ввічливих" речей, які насправді сповнені тонкої критики.

"Благослови ваше серце"

Відео дня

Зовні ця фраза може здатися милим, щирим почуттям. Це те, що ви могли б очікувати почути від доброзичливої бабусі чи турботливого друга. Однак у деяких частинах світу, зокрема на півдні Сполучених Штатів, ця фраза має подвійне значення.

"Благослови ваше серце" часто може бути ввічливим способом вираження жалю чи навіть презирства. Це підступний спосіб сказати: "Хіба це не сумно, наскільки ти нерозумний?" або "Я не можу повірити, що ти такий наївний".

"Ти такий сміливий"

Автор згадує свій досвід, коли він вирішив взяти рік перерви у роботі, щоб подорожувати світом. Здавалося, що всі його підтримували та раділи йому, але була одна фраза, яка постійно спливала: "Ти такий сміливий".

"Спочатку я сприйняв це як комплімент, відчуваючи гордість за своє рішення. Але потім я почав думати про це. Чому це вважалося хоробрим? Це тому, що вони думали, що я йду на непотрібний ризик? Чи, може, вони вважали це дурним рішенням? Фраза "Ти такий сміливий" раптом почала здаватися не так компліментом, як ввічливим способом поставити під сумнів мій вибір", - пише психолог.

"Це цікаво"

Є багато ситуацій, коли "Це цікаво" є справжнім виразом інтриги чи здивування. Але це також може бути ввічливим способом сказати: "Мені все одно" або "Я з вами не згоден".

Слово "цікавий" за своєю суттю не означає ні позитивних, ні негативних настроїв. Це нейтральний термін, який можна використовувати для визнання чогось, не висловлюючи реальної думки чи емоцій. Коли хтось відповідає на вашу історію, ідею чи думку простим "Це цікаво", це може бути ввічливим способом уникнути більш критичної відповіді.

"Без образ, але…"

Фраза "Без образ, але…" часто є передвісником чогось потенційно образливого чи критичного. Таке враження, ніби промовляючи ці слова, той, хто говорить, звільняє себе від будь-якої грубості, що випливає з них.

Правда полягає в тому, що коли хтось починає речення з "Без образ, але…", ви майже завжди можете очікувати певної форми судження чи критики. Насправді, якщо людина щиро не хоче вас образити, вона зазвичай знайде більш тактовний спосіб висловити свої думки, не потребуючи цього застереження.

"Я просто кажу…"

Фраза "Я просто кажу…" є поширеною, і її часто використовують, щоб пом’якшити удар критичного висловлювання. Оратор може використати це як спосіб дистанціюватися від судження, яке він висловлює, щоб це звучало як випадкове спостереження, а не гостра критика.

Коли хтось починає свій коментар словами "Я просто кажу…", зазвичай це щось більше, ніж просто спостереження. Ймовірно, це судження, укладене в, здавалося б, нешкідливу фразу.

"Це просто жарт"

"Це просто жарт" часто використовують як прикриття, коли хтось розуміє, що перетнув межу. Це їхній спосіб спроби відвернути біль або образу, спричинену їхніми словами.

Гумор ніколи не повинен бути за рахунок чужих почуттів. Якщо хтось відмовляється від вашого дискомфорту словами "Це просто жарт", мова йде не лише про полегшення ситуації. Це тонко засуджуючий спосіб сказати: "Ви повинні терпіти мою грубість".

"Ти змінився"

Зміни є природною частиною життя. Саме так ми ростемо, вчимося та стаємо кращими версіями самих себе. Але іноді, коли люди помічають у вас зміни, вони можуть не вважати це компліментом. Автор згадує, як вирішив залишити високооплачувану роботу, щоб зайнятися своєю пристрастю писати. Він часто чув: "Ти змінився", охоплене тонами розчарування чи несхвалення.

Фраза "Ти змінився" не завжди є компліментом або простим зауваженням. Іноді це судження про те, як ви вирішуєте прожити своє життя. Але нехай це вас не зупиняє. Зміни необхідні, і це ваша подорож.

"Сподіваюся, ви не заперечуєте, що я скажу…"

Ця фраза є ще однією класичною прелюдією до критики чи судження. Це ввічливий спосіб для когось запитати вашого дозволу, перш ніж поділитися чимось, що може бути незручним або критичним.

Коли ви почуєте "Я сподіваюся, ви не заперечуєте, що я скажу…", будьте готові. Подальше, ймовірно, буде критикою, замаскованою під корисне спостереження.

"Чесно кажучи..."

Чесність — це чеснота, але є різниця між чесністю та використанням чесності як приводу для критики чи образи. Фразу "чесно кажучи..." часто можна використовувати, щоб виправдати різкі або засудливі коментарі. Це схоже на те, що оратор каже: "Я можу говорити все, що завгодно, якщо я стверджую, що це правда".

Чесність ніколи не повинна використовуватися як зброя. Справжня чесність полягає в тому, щоб бути правдивим у шанобливий і уважний спосіб. Якщо хтось відчуває потребу почати свої коментарі словами "чесно кажучи", це може означати, що вони збираються переступити межу засудження чи критики.

Сила слова

Раніше психологи назвали 7 фраз, які використовують токсичні люди. Ці фрази є маркерами того, що спілкування з такою людиною варто обмежити, або навіть зовсім припинити.

Також психологи назвали 7 "ввічливих" фраз, які насправді можуть образити. Експерти радять уникати цих формулювань, або принаймні враховувати контекст ситуації.

Вас також можуть зацікавити новини: