Деякі фрази краще виключити із власного словника / фото ua.depositphotos.com

Існує тонка межа між ввічливістю та ненавмисною грубістю. Іноді фрази, які ми вважаємо ввічливими або кажемо їх з добрими намірами, можуть здатися образливими або грубими. 

Часто справа в контексті, тоні та подачі. Видання Hackspirit наводить перелік із 7 таких фраз, які варто вживати з максимальною обережністю та враховуючи контекст ситуації:

  1. Ти виглядаєш втомленим. Сказати комусь, що він виглядає втомленим, означає вказати, що він виглядає не найкращим чином. Хоча намір може полягати в тому, щоб висловити занепокоєння чи турботу, це може легко виглядати як негативний коментар щодо зовнішнього вигляду людини.
  2. Без образ, але… Ця словесна конструкція часто використовується як спосіб пом’якшити удар потенційно образливого твердження. Але будьмо реалістами. Найчастіше те, що слідує за цією фразою, є образливим або критичним. Якщо ви справді хочете надати відгук або висловити свою думку, не будучи грубим, просто будьте прямим та уважним у своєму підході. 
  3. Я не хочу перебивати, але… Хоча це може здатися невинним способом втручання, часто це сприймається як грубість. Говорячи це, ви визнаєте, що перебиваєте оратора, що може виглядати як неповага. Це створює враження, що те, що ви маєте сказати, важливіше, ніж те, що зараз говорить інша особа. Більш ввічливим підходом було б дочекатися паузи або перерви в розмові, перш ніж висловлювати свої думки. І якщо вам дійсно потрібно вставити слово, простого "вибачте" має бути достатньо.
  4. Ти схуд! Цю фразу часто використовують як комплімент, але вона може ненавмисно викликати дискомфорт або страждання. Для початку це означає, що людина виглядала менш привабливою до того, як схудла, що може завдати шкоди її самооцінці. Це також передбачає, що втрата ваги є метою, до якої вони прагнули, що може бути не так.
  5. Це був просто жарт. Гумор може бути чудовим способом підняти настрій і згуртувати людей. Але іноді те, що здається смішним одній людині, може образити іншу. І в такому разі не має значення, чи ви свідомо сказали щось образливе, чи просто жартували.
  6. Заспокойся. Сказавши комусь "заспокоїтися" в гарячий момент, ви швидше загострите ситуацію, аніж справді заспокоїте. Ця фраза може здатися зневажливою та грубою, оскільки вона принижує почуття іншої людини. Це свідчить про те, що їхня реакція є невідповідною або надмірною, що може викликати у них відчуття, що їх не розуміють або принижують.
  7. Ти надмірно реагуєш. Ця фраза, мабуть, одна з найшкідливіших речей, які ви можете сказати тому, хто виражає свої почуття. Сказати комусь, що вони надмірно реагують, — це форма пригнічення іншої людини, оскільки це ставить під сумнів її сприйняття реальності та зводить нанівець її емоції. 

Інші цікаві матеріали на тему психології

Як писав УНІАН, колосальна різниця між екстравертами та інтровертами часто стає причиною непорозумінь та сварок. Психологи виділили 10 речей, які дратують інтровертів і про які варто знати екстравертам.

Відео дня

Також ми розповідали, що розумні люди мають вміння тримати свої секрети при собі. Є девʼять речей, які вони просто не розкривають, незалежно від обставин, і це допомагає їм зберегти власні кордони.

Вас також можуть зацікавити новини: