Є кілька чітких фраз, що свідчать про те, що людина перед вами - токсик і краще триматися від неї подалі / ua.depositphotos.com

Усвідомлюємо ми це чи ні, ми всі стикалися з токсичними людьми у своєму житті. Їхні дії, слова та енергія можуть негативно вплинути на інших — усвідомлюють вони це чи ні. При цьому чим тісніші ваші стосунки з такою людиною, тим важче буде визначити, наскільки нездоровою є її поведінка та дії.

Як пише Hack Spirit, якщо хтось із ваших знайомих використовує будь-яку з цих семи фраз у розмові, ймовірність того, що у нього токсична особистість, досить висока.

1) "Ти ненормальний"

Це одна з форм психологічного насильства, коли одна людина, маніпулюючи іншою, змушує її сумніватися у власних силах, адекватності суджень і навіть у здоровому глузді. Такі люди намагатимуться маніпулювати вами, щоб поставити під сумнів вашу розсудливість. Коментарі, які підривають вашу точку зору чи раціональність, є поширеною тактикою.

Відео дня

2) "Це ти змушуєш мене поводитися так!"

Безсумнівно, токсик часто використовуватиме тактику маніпуляції та контролю у своїй взаємодії з іншими, особливо під час суперечок. Це називається перекладанням провини. Сказавши щось на кшталт: "Це все твоя вина. Якби ти цього не зробив, я б так не відреагував", — токсик перекладає провину на жертву, змушуючи її відчувати відповідальність за його негативну поведінку.

3) "Ти жалюгідний"

Применшення або критика є основною формою спілкування токсичної людини. Таке обзивання спрощує людину до однієї негативної риси, замість того, щоб оцінювати складність того, ким вона є.

Токсичні люди роблять це, щоб почуватися краще, щоб привернути більше уваги. Вони рідко замислюються над власною поведінкою, але з нетерпінням чекають нагоди критикувати інших.

4) "Замовкни"

Як кажуть психологи, це слово фактично уособлює токсичні стосунки, адже не дає місця для розбіжностей чи точки зору іншої людини.

Якщо хтось часто каже "Замовкни" - це означає, що він хоче контролювати все і всіх навколо. Такі люди хочуть бути відповідальними за те, що ви робите, що ви говорите, і навіть те, що ви думаєте. У стосунках ця людина не дасть вам передихнути і буде постійно дошкуляти вам, поки ви не досягнете повного співзвуччя з нею.

Психологи попереджають, що ви повинні бути обережними з цими людьми, тому що вони будуть переслідувати вашу емоційну, розмовну та розумову свободу, доки у вас нічого не залишиться.

5) Мовчання

Мовчання може завдати такої ж шкоди стосункам, як і неправильні слова. Ті, хто має тенденцію ховатися, відступають, коли їхній партнер намагається вести зрілу розмову. Вони можуть закритися та вийти з кімнати, відмовляючись говорити про актуальну проблему.

Така поведінка може змусити іншого партнера почуватися покинутим у момент, коли потрібен емоційний зв’язок.

6) "Чому ти завжди в поганому настрої?"

Замість того, щоб контролювати свою злість чи поганий настрій, такі люди поводитимуться так, ніби це насправді ваші почуття, і звинувачуватимуть вас у тому, що ви на них гніваєтеся.

У такому випадку треба чітко визначити, що ваше, а що їхнє. Якщо вам здається, що ви занадто часто захищаєтеся від необґрунтованих звинувачень, можливо, на вас проектують чужі емоції.

7) "Якби ти просто подумав про це"

Ця фраза говорить про те, що точка зору іншої людини не варта уваги, тому що вона наївна, неосвічена або просто дурна. По суті, це свідчить про те, що позиція іншої людини настільки невиправдана, що вона не може її добре продумати, і натомість вона повинна погодитися з позицією оратора.

Методи боротьби з токсиками

Спілкування з кимось, хто має схильність до токсичної поведінки, може бути психічним виснаженням, але є певні методи спілкування, які можуть допомогти захистити ваші кордони, кажуть психологи:

  • Уникайте гри в їх реальність
  • Не втягуйтеся
  • Зверніть увагу на те, як вони викликають у вас почуття
  • Спробуйте поговорити з ними про їхню поведінку
  • Поставте себе на перше місце
  • Пропонуйте співчуття, але не намагайтеся їх виправити
  • Скажіть їм "ні" та "йди геть"
  • Обмежте кількість часу, який ви проводите з ними
  • Зробіть себе недоступним
  • Якщо вам доводиться бути поруч з ними, встановіть межі
  • Майте стратегію виходу
  • Заохочуйте їх отримати допомогу
  • Не сприймайте це особисто
  • Зберігайте спокій

Раніше УНІАН писав про 5 ознак того, що людина-маніпулятор намагається вбити вашу самооцінку.

Вас також можуть зацікавити новини: