
Коли ви замовляєте каву, то, швидше за все, спостерігаєте за тим, як баристи її роблять. Однак багатьох цікавить питання, як зробити таке ж еспресо вдома, як у кавʼярні, аби воно не вийшло водянистим. Про це розповіли у CNET.
Зокрема співзасновниця та директорка з освіти Coffee Project New York Каліна Тео розповіла про всі етапи приготування еспресо, аби ви могли готувати каву вдома як професіонал.
"Саме слово "еспресо" означає не тільки напій, а й спосіб приготування, який полягає у пропусканні гарячої води через утрамбований кавовий пучок", — пояснила Тео.
За її словами, це можна зробити за допомогою машинки з бойлером або вручну, до прикладу, у кавоварці для плити. Для цього потрібне особливе калібрування тиску і температури без кавомашини високого класу.
"Дві найважливіші речі - це здатність машини підтримувати тиск і температуру під час приготування напою", - додала експерт.
У більшості моделей кавомашин домашнього використання ви, швидше за все, не зможете обирати багато налаштувань, але манометри або дисплеї, що показують тиск і температуру, можуть бути заспокійливими.
"Переконайтеся, що ви точно дотримуєтеся інструкцій виробника, які можуть передбачати попереднє підігрівання води перед заварюванням. Для контролю якості також важливо стежити за чистотою еспресо-машини, регулярно чистячи кавову гущу з місця завантаження фільтра та періодично промиваючи його гарячою водою", - підкреслили в CNET.
Також Тео порадила використовувати один важливий прилад для приготування найкращого еспресо.
"Якщо у вас є базова машина, яка може підтримувати тиск і температуру, цього достатньо, але якби у мене був додатковий бюджет, я б витратила його на кавомолку. Наявність хорошої кавомолки, особливо хорошої кавомолки з жорнами, дуже важлива для еспресо", - зауважила експерт.
За її словами, саме помел будь-яких зерен, які ви оберете, має великий вплив на результат приготування еспресо.
"Розмір помелу повинен бути приблизно таким, як дрібний пісок", - додала вона.
Крім того, Тео рекомендує використовувати найсвіжіші кавові зерна для найкращого еспресо.
"Співвідношення кави до води становить від 1 до 1,5 і від 1 до 2,5, що означає, що на кожен грам меленої кави, який ми додаємо, ми хочемо отримати від півтора до двох з половиною грамів рідкого еспресо в чашці. Таке співвідношення зазвичай дає досить хороший результат, який ми називаємо "міцністю". Він не буде занадто інтенсивним. Він також не буде занадто рідким", - пояснила експерт.
Інші поради експертів
Раніше експерти пояснили, чи можна їсти авокадо, якщо воно потемніло. Вони зазначили, що у такому разі зазвичай різниця у смаку непомітна, особливо якщо ви змішуєте авокадо з гуакамоле або іншими інгредієнтами.
Також експерт рослин розповів, що робити, якщо листя лілії миру пожовтіло. За його словами, якщо це сталося, то це свідчить про те, що проблема полягає в освітленні.