Зараз річка Слімс являє собою вузьке озеро, що пересихає / sciencealert.com

Канадські та американські вчені виявили, що в 2016 році пропала Слімс - одна з річок Північної Америки.

Гідрологи відзначають, що зникнення річки за кілька днів зафіксовано вперше в сучасній історії, як повідомляє Science Alert.

Річка Слімс в Канаді, що стікала з льодовика Каскавулш, зникла через явище, відоме як перехоплення річки; зазвичай воно відбувається, коли ріка, що тече паралельно, але нижче, забирає воду у тієї, що тече вище. Але в даному випадку, води річки Слімс перехопила річка, що текла в інше море.

Відео дня

Читайте такожІндійські річки Ганг та Ямуна визнані юридичними особами і живими істотами

"Геологи знають про таке явище, як перехоплення річки. Але ще ніколи воно не було задокументований в процесі. Зазвичай перехоплення річки займає тисячі років, а тут все сталося майже миттєво, можливо, всього за чотири дні", - говорить геофізик Ден Шугар з Університету штату Вашингтон.

Через глобальне потепління, вода з льодовика Каскавулш тепер по однойменній річці стікає в Тихий океан, набагато південніше.

Зараз річка Слімс являє собою вузьке озеро, що пересихає. Манометри показали, що рівень води різко впав у період з 26 по 29 травня 2016 року. Лише зараз, після обстеження всього русла за допомогою безпілотних апаратів вдалося довести, що причиною стало саме перехоплення річки.