ЧАЭС

Про це повідомив у середу начальник департаменту з ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС МНС Білорусі Володимир Черніков, повідомляє sputnik.by.

"Розробляється нова держпрограма на п'ять років, починаючи з 2016 року. Обсяг її фінансування очікується в районі 30 трильйонів рублів", – сказав Черніков на засіданні колегії департаменту.

Читайте такожЯценюк пропонує побудувати в зоні відчуження ЧАЕС сонячну електростанцію

Відео дня

Він також пояснив, що одним з основних напрямків держпрограми стане соціальний захист жителів постраждалих територій – пільги і компенсації, безкоштовне харчування школярів.

Іншим напрямком стануть захисні заходи в сільському і лісовому господарстві. Зокрема, мова йде про внесення в сільськогосподарські ґрунти добрив для зв'язування цезію з метою отримання на цих територіях чистої рослинницької продукції.

Крім того, передбачено будівництво соціально-культурних закладів, створення додаткових робочих місць, повідомив начальник департаменту.

Аварія на українській Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибухнув четвертий енергоблок станції. Загальна площа радіаційного забруднення в Білорусі становили близько 46,5 тисячі квадратних кілометрів (23% від загальної площі).