скриншот

Двоє американських студентів-інженерів побудували вогнегасник, що здатен погасити полум'я за допомогою звуку: низькі частоти відокремлюють паливо від кисню. Про прилад розповідає The Washington Post, повідомляє Lenta.ru.

Студенти Університету Джорджа Мейсона сконструювали апарат на власні гроші (близько 600 доларів). Він складається з власне вогнегасника і рюкзака з елементами живлення. Спочатку студенти експериментували з великими колонками і високими частотами, але в підсумку найкращий результат показали баси: частота в 30-60 герц.

Читайте такожАмериканські медики розробили технологію по зміні кольору очей

Хвиля тиску від звуку «збуджує» повітря, що дозволяє ефективно відділяти кисень від палива. Зокрема, акустичне поле збільшує швидкість руху повітря навколо полум'я. Чим ця швидкість вища, тим тоншою стає прикордонний шар полум'я, і стає легше перервати процес згоряння.

Сета Робертсона (Seth Robertson) і Вьєта Трана (Viet Tran) на створення гаджета надихнув відеоролик Агентства з перспективних оборонних науково-дослідних розробок США (DARPA), де дві потужних звукові хвилі гасили вогонь. Однак, на відміну від військових, студенти змогли реалізувати цю ідею в компактному апараті. Від стандартних вогнегасників його вигідно відрізняє відсутність токсичних хімікалій. Крім того, він позбавляє будинки від шкоди, що завдає вода.

До виходу апарата в масове виробництво його необхідно вдосконалити: поки прилад успішно бореться лише з невеликими осередками займання. В майбутньому винахідники планують встановлювати звукові вогнегасники на безпілотниках, що літають над лісовими пожежами - низькочастотні звуки будуть знижувати інтенсивність полум'я і тим самим полегшувати роботу пожежникам.