Пингвины Антарктики / Фото REUTERS

Як повідомляє російська служба ВВС, нещодавно у антарктичних пінгвінів був виявлений новий штам пташиного грипу, хоча він не викликає у птахів небезпечних симптомів.

На думку екологів, пінгвіни потребують додаткового захисту від нових інфекцій.

Відзначається, що кілька років тому був виявлений перший незвичайний штам грипу серед антарктичних пінгвінів. І ось зараз виділено новий штам, що змушує припустити, що віруси досягають цього континенту частіше, ніж передбачалося раніше.

Відео дня

Читайте такожВіденський зоопарк представив публіці пташеня королівських пінгвінів (фото, відео)

"Це викликає тривогу, оскільки віруси пташиного грипу, які можуть бути смертельно небезпечними для багатьох видів птахів, останнім часом з'явилися в Північній Америці", - говорить доктор Аерон Херт з Інституту Пітера Догерті в Австралії, який нещодавно побував в Антарктиді, де обстежив пінгвінів та інших птахів.

За його словами, виявлений вірус не викликає хвороби серед птахів, однак той факт, що він присутній на Південному континенті, свідчить про те, що туди можуть добиратися і більш небезпечні віруси.

"Вплив патогенного вірусу грипу, який викликає загибель або тяжкий стан птахів, може стати катастрофою для пінгвінів Антарктиди", - говорить учений.

Вірус виявлений на Антарктичному півострові, який лежить на південь від основних шляхів міграції перелітних птахів. Тим не менш туди залітають деякі птахи з Північної і Південної Америки.

Читайте такожПінгвін став бригадним генералом Королівської гвардії Норвегії (фото)

Експерти вважають, що вимагає вивчення шляхів розповсюдження вірусів, які добираються до Антарктиди. Рорі Кроуфорд з Королівського товариства захисту птахів зазначає, що пінгвіни вважаються найбільш уразливим видом птахів після альбатросів, і тому нова загроза їх життю сприймається біологами дуже серйозно.

Доктор Дерек Гатерер з Ланкастерського університету вважає, що даний штам вірусу пташиного грипу виник в Північній півкулі та дістався до Антарктиди лише нещодавно.

"Пінгвінам тепер загрожує небезпека з боку цього патогенного вірусу пташиного грипу, незважаючи на ізоляцію цих птахів", - вважає він.

Як повідомляв УНІАН, вчені також вважають, що більшість пінгвінів Аделі вимруть до кінця століття через зміну клімату.