Иллюстрация REUTERS

Одна з найбільших в Україні аграрних груп "Кернел" може отримати до 80 млн доларів від Європейського банку реконструкції та розвитку. Гроші можуть бути виділені в рамках синдикованого кредиту на фінансування оборотного капіталу, що пов'язано з заготівлею, зберіганням, транспортуванням і продажем зерна на експорт.

Про це повідомляє БизнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За інформацією, розміщеною на сайті банку, загальна вартість проекту становить 300 млн доларів (складається з існуючого і збільшеного фінансування оборотного капіталу).

Відео дня

На даний момент проект перебуває на стадії розгляду концепції, а рішення по ній може бути прийняте 4 вересня 2019 року.

Також в рамках іншого проекту ЄБРР може виділити до $80 млн у формі участі в синдикованому кредиті для фінансування потреб в оборотному капіталі "Кернела", що пов'язано із закупівлею, зберіганням, транспортуванням, переробкою олійних культур і продуктів рослинного масла, а також з продажем на експорт. Вартість всього проекту оцінюється в $390 млн.

Розгляд проекту призначено на 4 вересня 2019 року, поки він знаходиться на стадії вивчення.

Варто підкреслити, що "Кернел" є найбільшим у світі виробником олії, провідним виробником та постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Його вертикально інтегрована структура будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах – виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг щодо зберігання і перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах. Земельний банк "Кернел" в Україні становить 550 тис. га.

Найбільшим акціонером компанії через Namsen LTD є Андрій Веревський, збільшив свою частку до 39,47% або до 32,344 млн акцій. Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром якого виступає співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутинник, який володіє 6,59% акцій "Кернела".

Акції холдингу торгуються на Варшавській фондовій біржі з 2007 року.

"Кернел" в третьому кварталі 2019 фінансового року отримав $25,9 млн чистого прибутку проти $39,1 млн чистого збитку за аналогічний період минулого року, виручка компанії в січні-березні зросла на 48% – до $802,5 млн, EBITDA скоротилася на 24% – до $55,3 млн.