Ілюстрація REUTERS

На тристоронніх переговорах щодо транзиту газу, які заплановані на кінець травня, Україна спільно з Євросоюзом запропонує "Газпрому" забронювати потужності української газотранспортної системи на тривалий час на 60 мільярдів кубометрів на рік.

Читайте такожТруба-2020: експерти розповіли, як головний актив України ризикує перетворитися на купу заліза

Про це повідомив журналістам виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Відео дня

"Позиція в наступному: "Газпром" має забронювати на тривалий період, приблизно 10 років, 60 мільярдів кубометрів в середньому на рік... При цьому Україна забезпечить потужності на рівні 90 мільярдів кубометрів в рік. 30 мільярдів кубометрів буде вільною потужністю, яка буде доступною для бронювання іншими компаніями", - сказав Вітренко.

Він зазначив, що, за попередніми розрахунками, така угода дозволить Україні зберегти доходи від транзиту на рівні 3 мільярдів доларів.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив, що черговий раунд переговорів у форматі Росія, Україна та Європейська комісія про транзит російського газу через Україну після 2019 року може відбутися в найближчі тижні.

21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

15 січня мали відбутися попередні технічні тристоронні консультації за участю України, Росії та Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу по території України, але представники російської компанії "Газпром" зірвали зустріч.