Ілюстрація / REUTERS

Європейський банк реконструкції та розвитку просить президента України Володимира Зеленського вирішити проблему виплат за "зеленим тарифом", що виникла після рішення суду.

Про це йдеться в листі на адресу Зеленського за підписом директора ЄБРР в регіоні Східна Європа і Кавказ Маттео Патроне, який є в розпорядженні "Економічної правди".

"Нещодавнє припинення Київським окружним адміністративним судом рішенням Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг щодо тарифів на послуги передачі та диспетчеризації серйозно вплинуло на сектор відновлювальної енергетики. Загалом, ця ситуація загрожує підривом довіри інвесторів до сектору, а також в цілому до України як до стабільного напряму для інвестування. Безумовно, ЄБРР буде дуже важко продовжувати подальше фінансування проектів з відновлюваної енергетики", - сказано в листі.

Відео дня

Відповідно, ЄБРР закликає Президента України втрутитися та посприяти розв'язанню проблеми. "Попросимо Вашої підтримки у розв'язанні цього нагального питання платежів виробникам відновлюваної енергії. Як один з найбільших інвесторів у цьому секторі, Банк дуже сподівається, що виплати компаніям з відновлюваної енергетики будуть відновлені негайно, і, звичайно, готовий надати всю необхідну підтримку владі в цьому питанні".

Як повідомляли ЗМІ, 27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову АТ "Нікопольський завод феросплавів" призупинив дію постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи Укренерго на передачу та диспетчерське управління з 1 липня.

12 липня НКРЕКП прийняла нову Постанову, знизивши на 10% тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року - до 312,14 гривні/МВт∙год.

22 липня АТ "Нікопольський завод феросплавів" знову звернулося з позовом щодо рішення Нацкомісії з метою скасувати нову Постанову.

Якщо Окружний адмінсуд Києва прийме рішення на користь підприємства, "Укренерго" не зможе купити електроенергію для компенсації технологічних втрат в мережах і не зможе компенсувати різницю між ринковими та "зеленим" тарифом гарантувати покупцеві.

У свою чергу, ДП "Гарантований покупець" 26 липня направило до Господарського суду Києва позов про стягнення з НЕК "Укренерго" авансового платежу в розмірі 1,58 мільярда гривень. Причиною позову стало невиконання з боку "Укренерго" своїх зобов'язань з оплати "Гарантованому Покупцеві" послуги щодо забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії за перші 20 днів роботи нового ринку.