У комунальних платіжках киян з'явиться нова графа / фото УНІАН

У рахунках за житлово-комунальні послуги за березень для жителів Києва з'явиться нова графа з платежами за обслуговування загальнобудинкових лічильників тепла та гарячої води, повідомила прес-служба комунального підприємства «Київтеплоенерго».

Читайте такожНа час карантину українцям обіцяють частково відшкодувати комуналку

«У рахунках на оплату житлово-комунальних послуг за березень, які кияни отримають у квітні, з'явиться окремий рядок з внесками за обслуговування загальнобудинкових лічильників тепла та гарячої води. Середній розмір внеску становитиме близько 30 грн/квартал. Вартість зазначеної послуги, відповідно до закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», була вилучена з тарифу на опалення і гарячу воду і показується на рахунках окремо», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Повідомляється, що це нововведення запроваджено у всіх містах України законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Закон виключає витрати на установку, повірку та ремонт будинкових приладів обліку з тарифу.

У рахунках на оплату послуг інформація про розмір внеску, який необхідно сплатити, зазначається окремим рядком. Плата за обслуговування стягується чотири рази на рік - раз на квартал. Розмір внесків для кожної будівлі затверджений розпорядженням КМДА. Нарахування вводяться для понад 9,6 тис. будинків Києва. Нововведення не торкнеться індивідуальних приладів обліку у квартирах киян.

Розмір внеску залежить від трьох факторів: типу лічильника; планових витрат на його обслуговування; кількості квартир у будинку.

Як повідомляв УНІАН, закон «Про житлово-комунальні послуги» був прийнятий парламентом 9 листопада 2017 року. Представляючи цей документ, народний депутат Олена Бабак повідомила, що, згідно з ним, ЖЕКи повинні втратити монополію на ринку надання комунальних послуг.