Ілюстрація REUTERS

Група ДТЕК Ріната Ахметова припинила експорт електроенергії з "Острова Бурштинської ТЕС" до Угорщини та Румунії. При цьому ціна електроенергії в Україні в 4-5 разів вища, ніж у цих країнах.

Читайте такожВ Європі відбувся рекордний обвал цін на електроенергію

Про це повідомляє Сensor.net з посиланням на дані Оператора систем передачі НЕК "Укренерго" про стан енергоблоків ТЕС і АЕС.

Відео дня

"Станом на 13 квітня працюють три з дев'яти блоків Бурштинської ТЕС, цього вистачає лише на покриття споживання в Бурштинському енергоострові (БуОс)", - йдеться в повідомленні.

НЕК "Укренерго"

Зазначається, що ДТЕК Ахметова був змушений припинити експорт електроенергії через низькі ціни в Європі.

Згідно з даними ДП "Оператор ринку", ціна електроенергії в базі (Base) на ринку на добу вперед (РСВ) в Україні становить 40,8 євро/МВт-год в торговій зоні Об'єднаної енергетичної системи України (ОЕС) і 50,6 євро/МВт-год в БуОс.

Відповідна ціна в Румунії та Угорщини становить близько 11 євро/МВт-год, що в 4 рази дешевше, ніж в ОЕС України та в 5 разів дешевше, ніж в БуОс.

НЕК "Укренерго"

В НЕК "Укренерго" повідомили, що через відсутність експорту диспетчер "Укренерго" був змушений зупинити імпорт електроенергії з Європи до БуОс для забезпечення безпеки енергосистеми.

Як відомо, 8 квітня Нацкомісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) прийняла рішення про зупинення імпорт електроенергії з РФ та Білорусі з 10 квітня.