НКРЕКП призупинила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі /фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала аукціони, на яких розподіляється пропускна спроможність міждержавних зв'язків з Росією і Білоруссю на 2020 рік.

Читайте такожКабмін на час карантину заборонив відключати електропостачання водоканалів і шахт

Відповідне рішення, яке регламентує період дії карантину та 30 днів після його закінчення, було прийнято регулятором на засіданні сьогодні.

Відео дня

«Оператора системи передачі: відкликати (скасувати результати аукціонів) всі результати річних аукціонів, на яких розподілена пропускна здатність на 2020 рік в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства», - сказано в рішенні.

Також регулятор доручив оператору системи передачі держкомпанії «Укренерго» відшкодувати кошти, сплачені за пропускну здатність, яка була розділена на річних аукціонах на 2020 рік в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. І здійснювати в повному обсязі зменшення розподіленої пропускної спроможності міждержавного перетину у частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, тобто Росією і Білоруссю.

Голова Нацкомісії Валерій Тарасюк зазначив, що таке рішення є вимушеним, у зв'язку з оголошеним загальнонаціональним карантином.

«Враховуючи таку ситуацію в країні, ми вирішили анулювати річні аукціони з розподілу пропускної здатності. І огранувати до нуля, тобто фактично скасувати, місячні й денні аукціони. У зв'язку з ситуацією в країні кожен долар повинен залишатися в країні», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня НКРЕКП затвердила Правила керування обмеженнями й порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних зв'язків.

Кабінет міністрів України ввів з 1 квітня спеціальне мито в розмірі 65% на імпорт електроенергії та вугілля, крім антрациту і коксівного вугілля з Росії.

За даними оператора Об'єднаної енергосистеми країни - Національної енергетичної компанії «Укренерго», частка імпортної електроенергії в енергосистемі України в лютому 2020 року становила 3,9%.