Інспектори виявили порушення у сфері водокористування ТЕЦ / фото УНІАН

Зі столичної Дарницької теплоелектроцентралі стягнуть близько 1 млн грн відшкодування за завдані довкіллю збитки.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Читайте такожНа київських ТЕЦ ведеться комплексний ремонт енергетичного обладнання

Відео дня

За його словами, нещодавно Держекоінспекція протягом 10 робочих днів проводила перевірку підприємства, зокрема працюючих котлоагрегатів ТЕЦ і золовідвалу, на який кияни скаржаться найбільше.

Виявлені порушення

Зокрема, за результатами перевірки інспектори виявили порушення у сфері водокористування ТЕЦ. "Обсяги допустимих середньодобових норм водозабору, передбачених дозволом на спеціальне водокористування, перевищені. Тобто Дарницька ТЕЦ на добу здійснює забір більшого об'єму води, ніж це дозволено", - зазначив Мальований.

Скриншот з Facebook

 "За результатами позапланової перевірки складено 7 адміністративних протоколів на відповідальних посадових осіб, штраф вже сплачено. Попередня сума збитків для довкілля-800 тисяч - 1 мільйон гривень. Я припускаю, що ТОВ "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ", можливо, буде оскаржувати нараховані збитки в суді. Однак Держекоінспекція буде в межах власних повноважень захищати своє рішення", - підкреслив Мальований.

Мальований додав, що, хоча підприємство і є небезпечним для навколишнього середовища, його закриття та екологізацію неможливо здійснити миттєво.

"Сьогодні Дарницька ТЕЦ здійснює централізоване постачання теплової енергії та гарячої води половині лівого берега міста. Так просто закрити підприємство не вийде, адже величезна частина населення залишиться без опалення та гарячої води. Я сподіваюся, що підприємство продовжуватиме вживати заходів, спрямованих на охорону навколишнього середовища і надалі. Так, в наступному році повинен бути створений проект рекультивації золовідвалу, який планується закрити у 2022 році після встановлення електрофільтрів на всі котлоагрегати. Це дозволить Дарницькій ТЕЦ перейти до сухого золовидалення", - прокоментував керівник ГЄІ.

Енергоефективне обладнання

29 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що цього року місто починає встановлювати на ТЕЦ-6 енергоефективне обладнання на базі газотурбінних установок.