Мінімальна ціна газу на 64% більше, ніж місяцем раніше / Ілюстрація REUTERS

Газопостачальні компанії в рамках конкурентного ринку природного газу пропонують населенню у вересні купувати газ за ціною від 4,4 до 7 грн за куб.м, при цьому мінімальна ціна газу на 64% більше, ніж місяцем раніше, а максимальна - на 42% більше.

Про це повідомляється на сайті консультаційного центру для населення "ГазПравда», створеного НАК "Нафтогаз України" спільно з активістами.

Читайте також"Нафтогаз" підвищив ціну на газ для населення у вересні на 45%

Відео дня

Найменша ціна

Відзначається, що у вересні найменшу ціну своїм споживачам запропонувала компанія TAS Energy, що входить у фінансово-промислову групу TAS Group – 4,39 грн за куб.м, що на 64% вище, ніж у серпні.

Далі йде "газопостачальна компанія " Нафтогаз України", яка забезпечує газом близько 2% споживачів з ціновою пропозицією 4,7 грн за куб.м проти 3,24 грн за куб. м. місяцем раніше.(+45,3%).

Компанія ETG.UA у вересні запропонувала бізнесу купувати газ за 4,9 грн за куб.м проти 3,5 грн за куб. м. у серпні (+40%).

Далі йдуть регіональні газопостачальні компанії (газзбути), які обслуговують дві третини побутових споживачів з ціновою пропозицією від 4,92 грн за куб.м до 5,49 грн за куб. м залежно від регіону. Таким чином, мінімальна вартість блакитного палива у газзбутів зросла на 18%, а максимальна на 22%.

Найвища ціна 

Найвищу ціну за газ отримають спожили ТОВ «Статус Енерго», які куплять у вересні газ по 7 грн за куб.м. При тому, що місяцем раніше найвищу ціну в розмірі 4,7 грн платили споживачі ТОВ «Газовик» (+42%).

Ринок газу

  • З 1 серпня 2020 року в Україні почав працювати ринок природного газу для побутових споживачів. Очікувалося, що ціни на газ в Україні підуть в гору після відкриття ринку газу для населення з 1 серпня, але завдяки заповненості підземних сховищ газу (ПСГ) це відбудеться не так стрімко, як могло б бути.
  • 7 серпня 2020 року "Нафтогаз" оприлюднив тарифні плани з продажу газу населенню і бізнесу.
  • 17 серпня "Нафтогаз" запропонував споживачам замовити газ на рік вперед за фіксованою ціною.
  • НАК "Нафтогаз України" встановила ціну на газ для населення у вересні на рівні 4,7 грн за куб. м.