Дональд Трамп підтримав би відмову Німеччини від "Північного потоку-2" через отруєння Навального / фото REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що підтримав би припинення будівництва газопроводу "Північний потік-2" через отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це він сказав на прес-конференції у Вашингтоні, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожУ ФРН заговорили про санкції щодо Росії після нових даних про отруєння Навального

Відео дня

Глава Білого дому нагадав, що й до інциденту з Навальним виступав проти цього проекту.

На думку Трампа, Берлін платитиме Москві мільярди доларів. При цьому США, як країна-член НАТО, мають захищати Німеччину від Росії.

"Чому Німеччина веде справи з Росією на мільярди у той час, як ми захищаємо Німеччину від Росії?" - сказав Трамп.

Водночас він засумнівався, що Берлін зможе на цьому етапі вийти з проекту, додає DW.

"Німеччина перебуває у дуже слабкому енергетичному стані. Там закривають атомні та вугільні електростанції", - заявив Трамп.

Нагадаємо, 7 вересня представник канцлера Німеччини заявив, що Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу "Північний потік-2". У Берліні досі очікують від Москви відповіді на питання щодо того, що сталося з Навальним.

Читайте такожМіністр оборони Німеччини не виключає санкцій проти "Північного потоку-2"

Раніше Меркель заявляла, що отруєння Навального не варто пов’язувати з проектом "Північний потік-2". Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас напередодні вперше визнав, що німецький уряд може переглянути свій підхід до газопроводу залежно від поведінки Москви.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков 7 вересня сказав, що в Москві не бачать ризиків того, що Німеччина вийде з проекту "Північний потік-2".

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.

  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.

  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі та на шкірі Навального.

  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.

Читайте також"Північний потік-2" можуть залишити недобудованим - Reuters

"Північний потік-2": що відомо про газопровід

  • Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Будівництво газопроводу повинно було завершитися до кінця 2019 року. Довжина трубопроводу складе 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.
  • 19 вересня 2018 року президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп назвав проект газопроводу з Росії до Німеччини "Північний потік-2" "абсурдним" і "неадекватним".
  • Україна виступала проти будівництва газопроводу і турбувалася з приводу можливої втрати статусу головного транзитної держави для російського газу в ЄС. Також противниками "Північного потоку-2" були США, Польща і країни Балтії.
  • У червні 2020 року США запропонували розширити санкції проти "Північного потоку-2".