Транзит газу через Україну суттєво скоротився / Ілюстрація REUTERS

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) в січні-липні 2020 року скоротився на 44% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 29,8 млрд кубометрів.

Про це йдеться в повідомленні «Оператора ГТС України» (ОГТСУ).

Читайте також"Оператор ГТС України" оприлюднив прибутки та назвав найбільших боржників

Відео дня

Куди і скільки газу було відправлено

Відзначається, що до Словаччини за цей період було відправлено - 20,4 млрд куб. м, до Угорщини - 5,1 млрд куб. м., до Польщі - 2,2 млрд куб. м, до Молдови - 1,7 млрд куб. м, до Румунії - 0,4 млрд куб. м.

Інфографіка "Оператор ГТС України"

Зупинка "Північного потоку"

Відзначається, що в липні цього року під час щорічної двотижневої зупинки на планові ремонтні роботи газопроводу «Північний потік», яким по дну Балтійського моря транспортується газ з РФ в ЄС, «Газпром» не збільшував обсяги транзиту української ГТС, як це було в попередні роки в цей період.

Інфографіка "Оператор ГТС України"

"Турецький потік"

Також повідомляється, що падіння транзиту південним маршрутом ГТС України пов'язане із запуском в січні 2020 року «Турецького потоку», яким доставляється газ з Росії до Туреччини, а звідти до країн Балканського півострова.

Інфографіка "Оператор ГТС України"

"Оператор ГТС України"

1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МГУ), підпорядкованій Міністерству фінансів України.

У травні 2020 року Державне підприємство "Оператор ГТС України" подало до суду на сім облгазів через багатомільйонні борги за газ.

15 липня 2020 року Кабінет міністрів України вніс держкомпанію "Оператор газотранспортної системи" до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

23 липня 2020 року голова компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон розповів, куди піде більша частина доходу компанії.

Компанія «Оператор ДМСУ» за перше півріччя 2020 отримала 29,4 млрд грн доходів, сума витрат склала 10,1 млрд грн.