За останні дні транзит газу через Україну в Угорщину зріс втричі / REUTERS

Добові обсяги транзиту газу через Україну в угорському напрямку зросли втричі через ремонт на газопроводі біля кордону Австрії та Угорщини.

Читайте такожДо кінця зими в Україні подорожчає газ-прогноз

Про це написав на своїй сторінці у Facebook голова "Оператор газотранспортної системи України"(ОДТСУ) Сергій Макогон.

Відео дня

За його словами, через виявлені дефекти на газопроводі біля кордону Австрії та Угорщини Угорський оператор ГТС змушений почати Оперативний ремонт, що призвело до значного зниження поставок газу з Австрії (до 80%). Однак наявність гнучкої інфраструктури в регіоні дозволило трейдерам оперативно перебудувати потоки поставок.

"Лише за останні дні поставки газу через Україну до Угорщини (без урахування транзиту з РФ) зросли з 0,5 мільйона кубометрів на добу до 1,4 мільйона кубометрів", - зазначив голова компанії.

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "оператора ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.
  • За три квартали 2020 року ОДТСУ транспортував 39,5 мільярда кубометрів газу, що на 40% менше, ніж за цей же період минулого року (65,40 мільярда кубометрів).
  • У західному напрямку було протранзовано 36,8 мільярда кубометрів газу (-40%). Зокрема, до Польщі - 2,9 мільярда кубометрів, Словаччини – 27,2 мільярда кубометрів, Угорщини – 6,8 мільярда кубометрів.
  • У південному напрямку транзит склав 2,6 мільярда кубометрів (-76%). З них 0,54 мільярда кубометрів - в Румунію і 2 мільярди кубометрів - в Молдову.
  • Падіння транзиту по цьому маршруту пов'язане із запуском в січні 2020 року "Турецького потоку", яким доставляється газ з Росії в Туреччину, а звідти в країни Балканського півострова.